1. (28.23.31)
În ce formă se prezintă declaraţia privind T.V.A.?
Conform art.115 alin.(1) din Codul fiscal nr.1163-ХШ din 24.04.1997, fiecare subiect impozabil, specificat la art.94 lit. a), lit. c) şi/sau lit. e), este obligat să prezinte declaraţia privind T.V.A. pentru fiecare perioadă fiscală.
Declaraţia se întocmeşte pe un formular oficial, care este prezentat la organul fiscal. Formularul Declaraţiei privind TVA este aprobat prin anexa nr.1 la Ordinul IFPS nr.1164 din 25.10.2012.
Concomitent, potrivit alin.(11) din articolul menționat, declaraţia privind T.V.A. se prezintă utilizînd, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică, în condiţiile stipulate la art.187 alin.(21) din Codul fiscal.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii pentru modificare unor acte legislative nr.171 din 19.12.2019, în vigoare 01.01.2020]
2. (28.23.29)
Care va fi prima perioadă fiscală pentru care survine obligațiunea prezentării Declarației privind TVA de către agentul economic care s-a înregistrat în calitate de plătitor al TVA cu întîrziere?
Conform normelor stabilite prin art.115 alin.(1) din Codul fiscal, fiecare subiect impozabil, specificat la art.94 lit. a), lit. c) şi/sau lit. e), este obligat să prezinte declarația privind TVA pentru fiecare perioadă fiscală.
În cazul în care, în cadrul controlului fiscal s-a stabilit înregistrarea tergiversată a agentului economic ca subiect al impunerii cu TVA și concomitent, de către organul fiscal au fost calculate toate obligațiunile fiscale aferente perioadei supuse controlului, acesta va avea obligația de a prezenta Declarația privind TVA, pentru prima perioadă fiscală nesupusă controlului.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii pentru modificare unor acte legislative nr.171 din 19.12.2019, în vigoare 01.01.2020]
3. (28.24.2)
Care este termenul de achitare a TVA la buget de contribuabilul plătitor TVA, care a beneficiat de servicii de import pe teritoriul vamal al Republicii Moldova?
Data achitării la buget a sumei TVA aferente serviciilor importate, în conformitate cu art.109 alin. (2) din Codul fiscal, se consideră nu mai târziu de data depunerii declaraţiei privind T.V.A. pentru perioada fiscală în care a avut loc importul serviciilor sau achitarea acestora, în funcție de ce are loc mai înainte.
Fiecare subiect impozabil trebuie să verse la buget suma T.V.A., care urmează a fi achitată pentru fiecare perioadă fiscală, cel tîrziu la data stabilită pentru prezentarea declarației pe această perioadă, cu excepţia achitării T.V.A. în buget pentru serviciile importate, a căror achitare se face la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost importat sau achitat serviciul, în funcție de ce a avut loc mai înainte. (lit. b) alin. (2) art.115 din Codul fiscal)
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii pentru modificare unor acte legislative nr.171 din 19.12.2019, în vigoare 01.01.2020]
4. (28.23.12)
Este obligată persoana fizică cetățean să prezinte Declaraţia privind TVA la importul mărfurilor?
Conform prevederilor art.115 alin.(1) din Codul fiscal, obligația de prezentare pentru fiecare perioadă fiscală a Declaraţiei privind TVA este pusă în sarcina subiecţilor impozabili specificaţi la art. 94 lit. a), lit. c) şi/sau e) din Codul fiscal.
Totodată, subiecții impozabili care importă mărfuri sînt specificați în art. 94 lit. b) din Codul fiscal. Prin urmare, persoana fizică cetăţean nu are obligațiunea de prezentare a Declarației privind TVA pentru importul mărfurilor.
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.