37.9k
Home  »  Legislaţia  »  Legislaţia fiscală  »  Ordine   »   Baza generalizată a practicii fiscale Ordinul SFS nr. 54 din 29.01.2020

Baza generalizată a practicii fiscale Ordinul SFS nr. 54 din 29.01.2020

30.01.2020
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

1. (28.26.9)

    Se aplică mecanismul taxării inverse față de instituția financiară care este în procedura de insolvabilitate, pentru livrările de bunuri efectuate?

Conform art. 95 alin.(1) lit.e) din Codul fiscal, procurarea proprietăţii subiecţilor impozabili declaraţi în proces de insolvabilitate în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012 constituie obiect impozabil cu TVA.

Potrivit prevederilor art.22 alin.(2) din Legea privind activitatea băncilor nr. 202/2017 (în continuare Lege) potrivit cărora, Banca Naţională a Moldovei retrage licenţa şi iniţiază procesul de lichidare silită a băncii în cazul în care se constată că banca se află în una dintre situaţiile de insolvabilitate prevăzute la lit.a)–c) din alin.(2) al art.22 din Lege şi nu sînt întrunite condiţiile de declanşare a procedurii de rezoluţie, prevăzute în art.58 din Legea nr.232/2016 privind redresarea şi rezoluţia băncilor.

Astfel, față de instituția financiară nu poate fi inițiată procedura de insolvabilitate conform prevederilor Legii insolvabilității nr.149/2012, și procurarea proprietății acesteia nu cade sub acțiunea prevederilor taxării inverse cu TVA stabilite la art. 95 alin.(1) lit.e) din Codul fiscal.

2. (28.26.8)

    Se aplică mecanismul taxării inverse față de întreprinderea care este în procedura de restructurare, pentru livrările de bunuri efectuate?

Conform art. 95 alin.(1) lit.e) din Codul fiscal, procurarea proprietăţii subiecţilor impozabili declaraţi în proces de insolvabilitate în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012 constituie obiect impozabil cu TVA.

Totodată menționăm, că conform art. 182 din Legea insolvabilității nr.149/2012, restructurarea este o procedură de insolvabilitate ce se aplică debitorului în vederea achitării datoriilor lui, care prevede întocmirea, aprobarea, implementarea şi respectarea unui plan al procedurii de restructurare.

Astfel, față de întreprinderea în procedura de restucturare se răsfrâng prevederile taxării inverse cu TVA, și procurarea proprietății acesteia constituie obiect impozabil pentru entitățile ce procură.

3. (28.26.7)

    Se aplică mecanismul taxării inverse cu TVA transmiterea dreptului de proprietate asupra activelor materiale, transmise de către o întreprindere insolvabilă altei întreprinderi insolvabile în contul datoriei, în vederea stingerii obligaţiei faţă de aceasta?

Procurarea proprietăţii subiecţilor impozabili plătitori de TVA, declarați în proces de insolvabilitate în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012, conform art.95 alin.(1) lit.e) din Codul fiscal, reprezintă obiect impozabil cu TVA.

Subiecții impunerii conform art.94 lit.e) din Codul fiscal sunt persoanele juridice şi fizice care practică activitate de întreprinzător şi procură pe teritoriul Republicii Moldova proprietatea întreprinderilor înregistrate în calitate de plătitori de TVA, declarate în proces de insolvabilitate în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012.

Totodată menționăm, că transmiterea dreptului de proprietate asupra activelor materiale la livrarea acestora de către întreprinderile insolvabile conform Legii insolvabilității 149/2012 nu constituie obiect impozabil conform art. 95 alin.(2) lit. g) din Codul fiscal, iar procurarea acestora reprezintă obiect impozabil conform art.95 alin. (1) lit.e) din Codul fiscal, pentru entitățile ce efectuează procurarea.

Reieșind din prevederile menționate, subiecți ai impunerii cu TVA la procurarea proprietății întreprinderilor plătitoare de TVA, declarate în proces de insolvabilitate conform Legii insolvabilităţii nr.149/2012, sunt persoanele juridice şi fizice care practică activitatea de întreprinzător, indiferent de statutul acestora (inițiată sau nu procedura de insolvabilitate/ plătitor sau neplătitor a TVA).

4. (28.26.6)

    Unde poate fi consultată lista întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate în conformitate cu Legea insolvabilității nr.149/2012?

Lista întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate în conformitate cu prevederile Legii insolvabilității nr.149/2012 se regăsește pe site-ul oficial I.P. Agenția Servicii Pubice, http://www.cis.gov.md/, Date din Registrul de Stat/ http://webinfo.cis.gov.md/company-search .

5. (28.26.5)

    Ce document urmează a fi eliberat la livrarea proprietății de către întreprinderile declarate în proces de insolvabilitate?

Conform art.93 pct. 16) din Codul fiscal, factura fiscală reprezintă formularul tipizat de document primar cu regim special, pe suport de hârtie sau în formă electronică, prezentat cumpărătorului (beneficiarului) la livrarea de mărfuri, servicii.         Astfel, în cazul procurărilor de proprietate a întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate conform Legii insolvabilității nr.149/2012, întreprinderile furnizoare urmează să elibereze factura fiscală fără TVA pe tranzacția în cauză în adresa cumpărătorilor.

Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...