37.9k
Home  »  Legislaţia  »  Legislaţia fiscală  »  Ordine   »   Baza generalizată a practicii fiscale Ordinul SFS nr. 405 din 05.08.2020

Baza generalizată a practicii fiscale Ordinul SFS nr. 405 din 05.08.2020

11.08.2020
(2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1. (28.26.14)

    Care este modul de aplicare a TVA la procurarea de către persoanele fizice a proprietăţii subiecţilor impozabili declaraţi în proces de insolvabilitate, în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012?

În conformitate cu art.94 lit. e) din Codul fiscal, subiecți impozabili cu TVA sunt persoanele juridice şi fizice, care practică activitate de întreprinzător şi procură pe teritoriul Republicii Moldova proprietatea întreprinderilor înregistrate în calitate de plătitori de TVA, declarate în proces de insolvabilitate, cu excepţia celor în procedură de restructurare şi realizare a planului, în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012.

Conform art. 95 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, procurarea proprietăţii subiecţilor impozabili declaraţi în proces de insolvabilitate, cu excepţia celor în procedură de restructurare şi realizare a planului, în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012, constituie obiect impozabil cu TVA.

Totodată, potrivit art.95 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal, livrarea către persoanele juridice şi fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător, inclusiv persoanele care desfăşoară activitate profesională potrivit legislaţiei, a proprietăţii întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate, cu excepţia celor în procedură de restructurare şi realizare a planului, în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012, nu constituie obiect impozabil cu TVA.

În conformitate cu art.97 alin. (7) din Codul fiscal, valoarea impozabilă la procurarea proprietăţii întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012, reprezintă valoarea procurării proprietăţii achitată sau care urmează a fi achitată (fără TVA) de către cumpărător.

Reieșind din prevederile menționate, la procurarea proprietăţii subiecţilor impozabili declaraţi în proces de insolvabilitate, cu excepţia celor în procedură de restructurare şi realizare a planului, în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012, de către persoanele fizice, care desfășoară activitate de întreprinzător, indiferent de faptul dacă dețin sau nu statut de plătitor a TVA, baza impozabilă cu TVA pentru cumpărător, reprezintă valoarea achitată sau care urmează a fi achitată, fără TVA.

Față de persoanele fizice, care nu desfășoară activitate de întreprinzător, la procurarea proprietăţii subiecţilor impozabili declaraţi în proces de insolvabilitate, prevederile menționate nu sunt aplicabile.

Astfel, la efectuarea livrărilor de către întreprinderile declarate în proces de insolvabilitate, în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012, în adresa persoanelor fizice, altele decît cele specificate la art.94 lit. e) din Codul fiscal, TVA se va aplica de către furnizor pe principii generale.

Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...