37.9k
Home  »  Legislaţia  »  Legislaţia fiscală  »  Ordine   »   Baza generalizată a practicii fiscale Ordinul SFS nr. 140 din 01-04-2022

Baza generalizată a practicii fiscale Ordinul SFS nr. 140 din 01-04-2022

05.04.2022
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
  • 4 Accizele
  • 4.4 Baza impozabila

În cazul cînd volumele de alcool etilic destinat utilizarii în industria de parfumerie si cosmetica transportat (expediat) din încaperea de acciz sau importat depaseste volumul stabilit de ministerul de ramura accizele se vor aplica pe ele sau nu ?   

Potrivit art.124 alin. (16) din Codul fiscal, alcoolul etilic nedenaturat de la poziţia tarifară 220710000, destinat utilizării în industria de parfumerie şi cosmetică, este scutit de plata accizelor în limita volumului stabilit de ministerul de ramură, coordonat cu Serviciul Fiscal de Stat şi Serviciul Vamal, în vederea realizării programului de activitate al industriei de parfumerie şi cosmetică pe anul respectiv.   

Totodată, în conformitate cu pct. 2 din Hotărîrea Guvernului nr.1574/2002, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare întocmește anual, în funcţie de necesităţile de producere, lista agenţilor economici şi mărimea cotei respective de alcool etilic nedenaturat, destinat fabricării articolelor de parfumerie şi cosmetică.   

Astfel, în cazul în carevolumul de alcool etilic nedenaturat de la poziția tarifară 2207 1000, destinat utilizării în industria de parfumerie şi cosmetică, depăestelimita volumului stabilit de ministerul de ramură, volumul depășit se va impozita cu acciză conform cotelor stabilite în Anexa la titlul IV din Codul fiscal.

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.15 Factura fiscală

Apare obligația emiterii facturii fiscale electronice (e–Factura) de către subiectul impozabil cu TVA în cazul livrărilor de produse petroliere principale (benzină, motorină) pe teritoriul țării?

Potrivit art.117 alin. (13) din Codul fiscal, în redacția Legii nr. 40 din 17 februarie 2022 pentru modificarea unor acte normative, începînd cu 1 mai 2022, la efectuarea livrărilor impozabile cu TVA de produse petroliere principale (benzină, motorină) pe teritoriul țării, subiectul impozabil este obligat să prezinte cumpărătorului (beneficiarului) pentru livrarea respectivă factura fiscală electronică (e-factura).   

Astfel, începînd  1 mai 2022, pentru produsele petroliere principale livrate cumpărătorului, subiectul impozabil este obligat  să emită factura fiscală în format electronic(prin intermediul SIA „e-Factura”).

Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...