Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care au fost date răspunsuri la următoarele întrebări:
- La determinarea condițiilor pentru acordarea plăților din capitalul de stimulare, conform art.311 alin.(1) din Legea nr.135/2007 privind societăţile cu răspundere limitată, agentul economic urmează să ia în considerație cuantumul anual al salariului achitat sau calculat?
Potrivit art.311 alin.(1) din Legea nr.135/2007 privind societăţile cu răspundere limitată, în vigoare din 15.08.2024, societatea are dreptul să formeze, prin decizie unanimă a asociaţilor, un capital de stimulare pentru a-i stimula şi interesa în activităţi eficiente, participări active, iniţiative de creaţie în favoarea societăţii pe beneficiarii (salariaţii angajaţi) care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au statut de rezident conform art.5 pct.5) lit.a) din Cod;
b) sunt angajaţi în cadrul societăţii de cel puţin 12 luni depline la data acordării plăţilor;
c) suma achitată fiecărui salariat nu depăşeşte 100% din cuantumul anual al salariului primit de către acesta în anul din care se formează capitalul de stimulare;
d) cuantumul capitalului de stimulare nu depăşeşte 25% din profitul net.
În conformitate cu art.128 alin.(1) din Codul muncii nr.154/2003, salariul reprezintă orice recompensă sau câştig evaluat în bani, plătit salariatului de către angajator în temeiul contractului individual de muncă, pentru munca prestată sau care urmează a fi prestată.
Totodată, potrivit art.4 alin.(1) din Legea salarizării nr.847/2002, în sistemul tarifar şi sistemele netarifare salariul include salariul de bază (salariul tarifar, salariul funcţiei), salariul suplimentar (adaosurile şi sporurile la salariul de bază) şi alte plăţi de stimulare şi compensare.
Astfel, menţionăm că, prin „cuantumul anual al salariului primit de către acesta” se înţelege salariul calculat al fiecărui salariat, inclusiv adaosurile şi sporurile acordate pe parcursul anului.
[Temei: explicațiile Ministerului Finanțelor nr.15/2-06/33 din 24 februarie 2025]
- Cum urmează a fi aplicate prevederile art.21 alin.(6) din Codul fiscal pentru perioada fiscală 2023 şi perioada fiscală 2024?
Potrivit art.21 alin.(6) din Codul fiscal (în vigoare pentru perioada fiscală 2023), veniturile contribuabililor care desfăşoară activitate de întreprinzător obţinute din tranzacţiile economice cu fondatorii sau alte persoane interdependente efectuate la preţ mai mic decât preţul de piaţă se ajustează în scopuri fiscale la preţul de piaţă.
În conformitate cu prevederile art.21 alin.(6) din Codul fiscal (în vigoare începând cu perioada fiscală 2024), veniturile obţinute de contribuabilii care desfăşoară activitate de întreprinzător din tranzacţiile economice cu fondatorii persoane fizice sau alte persoane fizice interdependente care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, realizate la un preţ mai mic decât preţul de piaţă se ajustează în scopuri fiscale la preţul de piaţă.
Prevederile prezentului alineat nu se aplică tranzacţiilor pentru care a fost aplicat principiul lungimii braţului la stabilirea preţului, precum şi pentru care au fost aplicate prevederile art.19.
Astfel, pentru perioada fiscală 2023, obligaţia de ajustare a venitului la preţ de piaţă o au toţi contribuabilii care practică activitate de întreprinzător şi derulează tranzacţii cu fondatorii sau alte persoane interdependente, acestea având statut atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice.
Totodată, începând cu perioada fiscală 2024, ajustarea veniturilor la preţ de piaţă se atribuie doar contribuabililor care practică activitate de întreprinzător şi derulează tranzacţii doar cu fondatorii persoane fizice sau alte persoane fizice interdependente care nu desfăşoară activitate de întreprinzător.
[Temei: explicațiile Ministerului Finanțelor nr. 15/2-13/61 din 24 martie 2025]
Ordinul SFS nr. 279 din 27-05-2025
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.