Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care au fost date răspunsuri la următoarele întrebări:
- Asupra căror mijloace de transport se extind prevederile art. 90 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal?
Conform art. 90 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, nu se reține impozitul pe venit la sursa de plată din înstrăinarea mijloacelor de transport rutier.Potrivit prevederilor art. 5 din Codul transporturilor rutiere nr. 150 din 17.07.2014, vehicul rutier este un sistem mecanic destinat circulaţiei pe drumurile publice, cu sau fără mijloace de autopropulsare. În sensul prezentului cod, sînt considerate vehicule rutiere autovehiculele, remorcile, semiremorcile şi tractoarele, definite astfel:
a) autovehicul – vehicul rutier autopropulsat, suspendat pe roţi, şenile sau tălpi, destinat transportului rutier de persoane sau de bunuri ori efectuării de lucrări;
b) remorcă – vehicul rutier fără motor, conceput şi construit pentru a fi tractat de un autovehicul;
c) semiremorcă – vehicul rutier tractat, conceput pentru a fi cuplat la un tractor sau la o axă de tractare, astfel încît asupra tractorului sau axei de tractare se exercită o forţă verticală semnificativă;
d) tractor – vehicul rutier care, prin concepţie şi construcţie, este destinat exclusiv sau în principal tractării de remorci/semiremorci.Astfel, prevederile art. 90 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal se extind asupra tuturor vehiculelor rutiere enumerate supra.
- Cine sunt subiecți ai impunerii ce desfășoară activități independente?
În conformitate cu prevederile art.697 din Codul fiscal, în calitate de subiecți ai impunerii sunt persoanele fizice rezidente care, fără a constitui o formă organizatorico-juridică pentru desfăşurarea activităţii, obţin venituri din activităţile independente desfășurate în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor), cu excepţia activităţilor menţionate la art.88, 90 şi 901 din Codul fiscal, în sumă ce nu depăşeşte 1200000 lei într-o perioadă fiscală.
- Care este cota impozitului pe venit care se aplică asupra venitului din activități independente?
În conformitate cu prevederile art.6911 din Codul fiscal, cota impozitului pe venit constituie 1% din obiectul impunerii, dar nu mai puțin de 3000 de lei.
Conform prevederilor art.6910 din Codul fiscal, obiect al impunerii este venitul din activități independente obținut în perioada fiscală de declarare. Venitul obținut din activități independente constituie venitul din desfășurarea activităților în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor), adică suma încasată de la realizarea mărfurilor.
Respectiv, calcularea impozitului pe venit se va efectua prin aplicarea cotei în mărime de 1% asupra venitului din activități independente. În cazul în care suma impozitului calculat este mai mic de 3000 lei anual, contribuabilul este obligat, în temeiul art.6911 din Codul fiscal, să achite impozitul în mărime de 3000 lei (750 lei per trimestru, sau 250 lei pentru fiecare lună de activitate în cazul inițierii sau încetării activității pe parcursul anului fiscal).
Ordinul SFS nr. 426 din 15-11-2023
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.