Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care au fost date răspunsurile la următoarele întrebări:
- Se aplică limitele de utilizare a numerarului în cazul depunerii/retragerii mijloacelor bănești în/din contul curent sau card?
Conform prevederilor art. 4 alin. (2) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar prin intermediul prestatorilor de servicii de plată prevăzuţi la art. 5 alin. (1) lit. a)–d) din Legea nr. 114/2012 cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică se efectuează în modul stabilit de legislaţie.
Totodată, conform prevederilor art. 6 lit. c) din Legea nr. 34/2024, prin derogare de la prevederile art. 4 şi ale art. 5 alin. (1):
- persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice;
- reprezentanţele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente; - organizaţiile necomerciale;
- persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător;
- persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii au dreptul să încaseze şi să efectueze achitări în numerar nelimitat în cazul prestării serviciilor de plată şi de emitere a monedei electronice în condiţiile Legii nr. 114/2012.
În acest sens, conchidem că la prestarea serviciilor de plată şi de emitere a monedei electronice în condiţiile Legii nr. 114/2012, persoanele menţionate supra sunt în drept să încaseze şi să efectueze achitări în numerar nelimitat.
Respectiv, Legea nr. 34/2024 nu prevede careva restricții sau limite la retragerea mijloacelor bănești din conturile bancare/ de plăți de către deținătorii acestora.
- Limita de încasare a numerarului de la o persoană fizică care nu desfăşoară activitate de întreprinzător se aplică aferent fiecărei plăți în parte sau aferent unei perioade?
Conform art. 5 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 34/2024:
- persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice;
- reprezentanţele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente; - organizaţiile necomerciale;
- persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător;
- persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii au dreptul să încaseze plăţi în numerar de la o persoană fizică care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, în sumă ce nu depăşeşte 100 000 de lei pentru o plată, cu excepţia situaţiilor prevăzute la alin. (2) din prezentul articol.
Respectiv, cuantumul stabilit la art. 5 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 34/2024 în mărime de 100 000 de lei, se aplică aferent fiecărei plăți în parte, dar nu aferent unei perioade.
- Prevederile Legii nr. 34/2024 se aplică autorităților și instituțiilor publice? Potrivit art. 2 lit. a) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, prezenta lege se aplică persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice.
- Cum se stabilește cuantumul sancțiunilor prevăzute în Legea nr. 34/2024? Articolul 8 din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative prevede sancţiuni pentru nerespectarea limitelor de utilizare a numerarului.
De menţionat că cuantumul amenzii prevăzute la art. 8 din Legea nr. 34/2024, se va stabili dupa examinarea fiecarui caz în parte, reieșind din principiul individualizării și proporţionalității sancţiunilor.
Ordinul SFS nr. 357 din 04-07-2025
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.