Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care au fost date răspunsurile la următoarele întrebări:
- Va fi sancționat agentul economic în cazul efectuării încasării în numerar de la cetățeni în sumă ce depăşeşte valoarea de 100000 de lei, în cazul în care valoarea serviciilor și/sau bunurilor este mai mare de 100000 de lei?
Potrivit prevederilor art. 6 din Legea nr. 845/1992, întreprinderea are dreptul să încaseze de la cetățeni plăți în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei pentru fiecare tranzacție pentru bunurile sau serviciile comercializate, efectuate începând cu 01 mai 2021.
Prin urmare, articolul 3 din Legea contabilității și raportării financiare nr. 287 din 15 decembrie 2017, prevede că faptul economic este o tranzacție, operațiune, eveniment care a modificat sau poate modifica activele, capitalul propriu, datoriile, veniturile, costurile și/sau cheltuielile entității.
De asemenea, ținem să menționăm că la 01 mai 2021 intră în vigoare prevederile art. I pct. 1 alineatul 4 (privind dreptul de încasare de la cetățeni plăți în numerar în sumă ce nu depășește 100000 de lei pentru fiecare tranzacție pentru bunurile sau serviciile comercializate) și art. XXIX pct. 4 din Legea nr. 257/2020, referitor la modificările operate la art. 293 alin. (2) din Codul contravențional (în vigoare la 01 mai 2021), care stipulează că încasarea plăților în numerar de la cetățeni în suma ce depășește 100000 de lei per tranzacție sau fracționarea plăților cu scopul eludării limitei stabilite prin Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, se sancționează cu amendă de la 90 la 120 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.
Astfel, în situația în care se va constata că contribuabilul a efectuat încasarea în numerar de la cetățeni a plății în sumă mai mare de 100000 de lei pentru bunuri și servicii comerciale, cazurile date vor fi pasibile sancționării conform prevederiloe Codului contravențional.
- Noțiunea de „tranzacție” prin prisma Legii nr. 845/1992 poate fi calificată similar noțiunii de „plată” pentru bunurile sau serviciile comercializate? Potrivit prevederilor art. 6 din Legea nr. 845/1992, întreprinderea are dreptul: - să efectueze în raport cu întreprinderi plăți în numerar în sumă ce nu depășește 10000 de lei pentru fiecare tranzacție, dar nu mai mult de 100000 de lei lunar;
- să încaseze de la cetățeni plăți în numerar în sumă ce nu depășește 100000 de lei pentru fiecare tranzacție pentru bunurile sau serviciile comercializate.
De asemenea, conform articolul 3 alin. (1) din Legea contabilității și raportării financiare nr. 287 din 15 decembrie 2017, faptul economic este o tranzacție, operațiune, eveniment care a modificat sau poate modifica activele, capitalul propriu, datoriile, veniturile, costurile și/sau cheltuielile entității.
Astfel, reieșind din cele expuse supra, precum și conform explicațiilor Ministerului Finanțelor prezentate prin scrisoarea nr. 15/3-06/349 din 06 iulie 2021, plata se încadrează în noțiunea de „tranzacție”.
- Se vor aplica limitele de achitare în numerar în cazul încasării taxei de stat de către notar la efectuarea acțiunilor sau întocmirea documentelor de importanță juridică?
În conformitate cu art. 5 alin. (2) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative, persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei au dreptul să încaseze plăți în numerar pentru serviciile prestate, din partea beneficiarului acestor servicii sau a reprezentantului acestuia, în sumă ce nu depășește cumulativ 100 000 de lei anual.
Conform art. 6 alin. (7) din Legea nr. 213/2023 privind taxa de stat, taxa de stat pentru întocmirea actelor notariale se achită la bugetul de stat de către solicitant, notar sau altă persoană abilitată prin lege. Aceștia din urmă varsă suma de bani încasată ca taxa de stat la bugetul de stat în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data întocmirii actului notarial.
Prin urmare, dat fiind faptul că taxa de stat este o plată aferentă emiterii documentelor sau acţiunilor de importanță juridică și nu este efectuată în adresa notarului, acesta având rolul de a vărsa taxa respectivă la bugetul de stat, taxa de stat nu se va lua în considerare la calcularea pragului stabilit la art. 5 alin. (2) din Legea nr. 34/2024.
- Plafonul de 100 000 lei cumulativ, prevăzut la efectuarea achitărilor în raport cu alte persoane juridice sau persoane fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător şi/sau profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii, se aplică în raport cu o singură persoană sau cu toate persoanele în decurs de o lună?
Conform prevederilor art. 5 alin. (1) lit. a) al Legii nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative:
- persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice;
- reprezentanţele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente;
- organizaţiile necomerciale;
- persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător;
- persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii au dreptul să efectueze, în raport cu alte persoane juridice sau persoane fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și/sau profesională în sectorul justiției sau în domeniul sănătății, plăți în numerar în sumă ce nu depășește cumulativ 100 000 de lei lunar. Limitarea sumei respective nu se aplică pentru depunerea de numerar în conturile deschise la prestatorii de servicii de plată.
În acest context, se remarcă faptul că limita prenotată (de 100 000 lei) se aplică cumulativ nu în raport cu o singură persoană, ci în raport cu totalitatea persoanelor juridice și persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și/sau profesională în sectorul justiției sau în domeniul sănătății, în adresa cărora agentul economic respectiv, efectuează plăți în decurs de o lună.
Ordinul SFS nr. 357 din 04-07-2025
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.