37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Bărbaţii din ţara noastră de trei ani pot beneficia de indemnizaţie paternală

Bărbaţii din ţara noastră de trei ani pot beneficia de indemnizaţie paternală

18.04.2019644 views CNAS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Începând cu a doua jumătate a anului 2016, 6030 de tătici din Republica Moldova au putut fi alături de copilul nou-năcut, având dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice. Pe perioada concediului, tatăl beneficiază de o indemnizaţie paternală, care este achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Indemnizaţia paternală se acordă tatălui copilului (salariat asigurat) la îndeplinirea următoarelor condiţii: dacă confirmă stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei naşterii copilului; dacă i s-a acordat, la cerere, concediu paternal la unitatea de la locul de muncă de bază în primele 56 de zile de la data naşterii copilului; dacă a realizat un venit asigurat la locul de muncă de bază în ultimele 3 luni premergătoare lunii naşterii copilului.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiei paternale se depune la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu ori la casa teritorială în a cărei rază de deservire se află unitatea de la locul de muncă de bază. Cererea se poate depune şi în mod electronic pe site-lui Casei Naţionale de Asigurări Sociale (www.cnas.md) sau pe portalul guvernamental (www.servicii.gov.md). Solicitarea pentru acordarea indemnizaţiei paternale trebuie să fie depusă în termen de 30 de zile din data acordării concediului paternal, în caz contrar indemnizaţia nu se stabileşte.

Amintim că în ţara noastră concediul paternal a fost instituit  în 2016, când au fost operate modificări la Codul Muncii. Propunerea a fost susţinută şi promovată de Valentina Buliga, pe atunci deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi preşedinte al Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie în scopul susţinerii familiilor cu copii, oferind posibilitate ambilor părinţi să îngrijească copilul nou-născut.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...