37.9k
Home  »  Articole  »  Fiscalitate   »   Aveți tranzacții cu fondatorul entității? Atenție la noile reguli privind impozitul pe venit aplicabile din 2023

Aveți tranzacții cu fondatorul entității? Atenție la noile reguli privind impozitul pe venit aplicabile din 2023

Noile prevederi fiscale care sunt în vigoare din 01.01.2023 au adus noi reguli în privința tranzacțiilor cu persoanele interdependente. Astfel, conform Legii nr.356 din 29 decembrie 2022 art. 21 ”Reguli speciale referitoare la venit” din Codul fiscal (CF) a fost completat cu o regulă nouă care stabilește că veniturile contribuabililor care desfășoară activitate de întreprinzător obținute din tranzacțiile economice cu fondatorii sau alte persoane interdependente la preț mai mic decât prețul de p...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. test test spune:

  off, ca de obicei, acum trebuie sa urmărim fiecare operațiune daca nu e făcută cu fondatorul și apoi sa cautam dovezi ca pretul este ok. 🙁 totul pe umerii noștri, hirtie peste hirtie.

 2. Negara Ghenadie spune:

  da, cu notiunea de fondator oleak laja.
  juristii cunosc, ca odata cu inregistrarea societatii fondatorii devin asociati/ actionari, si nu orice asociat/ actionar la moment a fost si fondator. da ladna, asta chiar daca lumea nu o considera de principiu, ramine pe obrazul celor care au redactat textul normei discutate. cu stima

 3. meridian spune:

  Din articolul Dvoastră „În urmă aplicării acestei prevederi noi rezultă că orice tranzacție economică (vânzarea de bunuri și servicii, acordarea împrumuturilor, contracte de leasing, etc.) cu fondatorii sau persoane interdependente, urmează să fie supusă verificării și să fie documentat faptul că aceasta s-a efectuat la prețul de piață”.
  ???Entitatea care oferă împrumuturi fără dobândă fondatorilor, trebuie să calculeze impozit pe venit conform prevederilor Art.21 alin. 6 ???

  1. Adrian spune:

   Da, așa rezulta din prevederile date. Logica statului este simpla daca se adresa o persoana terta atunci cu siguranță nu ar fi fost sa ii acordați împrumut fara dobinda.

 4. meridian spune:

  Mulțumesc pentru răspuns.
  ??? Avem rata dobânzii calculată pentru împrumuturile acordate fondatorilor si altor persoane interdependente, spuneți vă rog, care va fi sursa de informație a ratei medii ponderate a dobânzilor aplicate pentru ajustarea în scopuri fiscale la prețul de piață, conform prevederilor art. 21 din CF cu alin. (6)?

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...