37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Automaizarea procedurii de înregistrare pe portalul serviciilor fiscale electronice

Automaizarea procedurii de înregistrare pe portalul serviciilor fiscale electronice

29.07.20191.265 views SFS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

 Întru racordarea mecanismelor de autentificare pe portalul www.servicii.fisc.md și www.raportare.gov.md , conform  Hotărîrii Guvernului nr. 1090 din 31.12.2013 privind serviciul electronic guvernamental de autentificare și control al accesului (MPass), Serviciul Fiscal de Stat automatizează procedura de înregistrare pe portalul serviciilor fiscale electronice din data de 01.08.2019.

Înregistrarea și crearea conturilor de utilizator pe portalul www.servicii.fisc.md și www.raportare.gov.md nu vor mai fi efectuate manual de către contribuabili prin indicarea login-ului, adresei de e-mail, parolă etc. În urma autentificării pe portalul serviciilor fiscale electronice, prin intermediul serviciului guvernamental MPass, contul de utilizator va fi creat de către sistem în mod automatizat.

Serviciul electronic guvernamental de autentificare și control al accesului (MPass) este un mecanismul centralizat și integrator, securizat și flexibil de autentificare și autorizare a utilizatorilor în sistemele informaționale guvernamentale, care sporește gradul de securizare a resurselor informaționale ale statului, comoditatea de utilizare a serviciilor electronice pentru contribuabili și eficiența schimbului de date automatizat între autoritățile prestatoare de servicii.

Din data aprobării hotărârii menționate și până în prezent, Serviciul Fiscal de Stat a oferit contribuabililor un termen de acomodare și tranziție la noul mecanism de autentificare prin MPass și a întreprins un șir de măsuri de informare prin intermediul adreselor de e-mail, telefonic și în cadrul centrelor de conectare la serviciile fiscale electronice.

Astfel, contribuabilii care încă nu sunt utilizatori ai serviciilor fiscale electronice și nu dețin un cont de utilizator pe portalul www.servicii.fisc.md și www.raportare.gov.md, până la solicitarea accesului la serviciile fiscale electronice, vor parcurge procedura de autentificare prin MPass cu semnătura electronică obținută preventiv, în urma căreia sistemul creează în mod automatizat contul de utilizator.

Totodată, Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă utilizatorii serviciilor fiscale electronice care se autentifică pe portalul www.servicii.fisc.md și www.raportare.gov.md cu login și parolă să utilizeze pe larg metoda de autentificare prin MPass cu ajutorul semnăturii electronice deținute de la unul din prestatorii de servicii de certificare acreditați în domeniu, în legătură cu faptul că în scurt timp va fi suspendată și metoda de autentificare cu credențiale (e-mail/login și parolă). Aceeași recomandare este și pentru contribuabilii care dețin conturi de utilizator, pentru autentificarea căruia se utilizează e-mail și parolă. Categoria dată de contribuabili urmează să contacteze Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat la 080001525, tasta 2, pentru unificarea conturilor de utilizator de tip vechi și migrarea entităților la care deține acces, în contul nou unificat.

Utilizatorii care dețin accesul cu drept de vizualizare, completare și întocmire a documentației electronice, fără dreptul de semnare a acestora, bot beneficia de metoda de autentificare prin MPass – „Autentificarea în doi pași”. Metoda presupune utilizarea unor coduri de verificare și exclude utilizarea semnăturii electronice obligatoriu la fiecare autentificare. Pentru a se autentificare în doi pași, soluție alternativă și securizată de autentificare, utilizatorii vor folosi numele de utilizator/parola urmate de un cod de verificare generat de o aplicație instalată pe telefon sau tabletă. Procesul include doi factori de autentificare validați consecutiv cu scopul de a verifica dacă persoana care solicită accesul este întra-adevăr persoana care se declară a fi. Condiția de bază a acestei metode de autentificare este ca prima logare să fie efectuată cu ajutorul semnăturii electronice. Această metodă permite optimizarea cheltuielilor suportate la aplicarea semnăturii mobile și oferă o autentificare gratuită și securizată la toate serviciile electronice integrate cu MPass. Detalii pe www.mpass.gov.md (https://mpass.gov.md/info/totp).

Pentru informații suplimentare puteți apela la Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat la numărul de telefon: 0 8000 15 25, apel gratuit.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...