În Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 336 din 9 noiembrie 2023 pentru modificarea unor acte normative, inclusiv a Legii nr. 1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală și a Legii nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.
Astfel, art. 4 alin. (4) din Legea nr. 1585/1998 a fost expus într-o nouă redacție, conform căreia, mamele neangajate care au copii de până la doi ani vor avea statut de persoană asigurată de către Guvern, în vederea asigurării dreptului acestora de a beneficia de volumul integral de asistenţă medicală prevăzut în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.
Totodată, potrivit completărilor la art. 5 alin. (4) din lege, în cazul persoanelor neasigurate, cheltuielile pentru asistența medicală urgentă prespitalicească, asistența medicală primară, asistența medicală specializată de ambulatoriu și spitalicească în cazul maladiilor socialcondiționate cu impact major asupra sănătății publice, conform listei stabilite de Ministerul Sănătății, precum și în cazul urgențelor obstetricale (naștere, iminență de avort/ naștere, avort spontan, sarcină extrauterină), se va acoperi din contul mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.
De asemenea, modificările mai stipulează că persoanele fizice care au achitat primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă până la finele anului de gestiune vor avea posibilitate de a beneficia în continuare de serviciile medicale în cadrul sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală până la 31 ianuarie a anului următor celui de gestiune, cu excepția cazurilor în care persoanele se află în concediu de maternitate sau în concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani.
Potrivit acelorași modificări, liber-profesioniștii care practică activitate în sectorul justiţiei, persoanele neangajate care exercită independent profesiunea de medic de familie, în cazul suspendării activității acestora, pe durata concediului de maternitate sau a concediului pentru îngrijirea copilului cu vârsta de până la 3 ani li se va menține statutul de persoana asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, similar persoanelor angajate aflate în concediu de maternitate sau în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani.
De asemenea, în temeiul Legii nr. 336/2023 au fost operate completări și modificări și asupra Legii nr. 1593/2002. Astfel, o primă modificare se referă la completarea cadrului legal cu noi prevederi aferente mecanismului de restituire a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă persoanelor care pe parcursul anului achită prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la alte recompense în mărime, ce depășește cuantumul primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă fixă, aprobat prin legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul respectiv.
Astfel, potrivit prevederilor art.23 alin.(21) și din lege, persoanele fizice incluse la data de 1 ianuarie a anului de gestiune în una dintre categoriile de plătitori prevăzute la anexa nr. 2 din Legea nr. 1593/2002 și care se asigură în mod individual până la data de 31 martie, iar pe parcursul anului achită prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la alte recompense în mărime ce depășește cuantumul primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, aprobat prin legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul respectiv, pot solicita restituirea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală achitate în sumă fix.
O altă modificare la Legea nr.1593/2002 prevede expunerea în redacție nouă a art. 231, conform căruia persoanele fizice care achită primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă cu depășirea termenelor stabilite la art. 22 alin. (1) și art. 23 alin. (1) vor beneficia de asistență medicală în baza statutului de persoană asigurată care se acordă de către asigurător de la data achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul de gestiune respectiv și a penalităților aferente acesteia.
Adițional, conform noilor prevederi, au fost abrogate prevederile aferente răspunderii contravenționale pentru neachitarea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă în termenul stabilit de Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală (art. 266 din Codul contravențional).
Prezenta lege a intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.