37.9k
Home  »  Articole  »  Fiscalitate   »   Ați primit împrumuturi de la persoane fizice? În ce cazuri urmează să fie informat SFS

Ați primit împrumuturi de la persoane fizice? În ce cazuri urmează să fie informat SFS

Conform alin. (2) art. 22611 din Codul Fiscal persoanele care desfășoară activitatea de întreprinzător, cu excepția deținătorilor de patente de întreprinzător și persoanelor fizice care practică activitate independentă trebuie să prezinte Serviciului Fiscal de Stat informația privind împrumuturile contractate de la persoanele fizice în perioada anului fiscal și cele rambursate persoanelor fizice. Totodată, este specificat că informațiile vor conține date despre...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. tihon viorica spune:

  buna ziua, imi spuneti va rog in cazul in care persona fizica face contract de imprumut cu persoana juridica, este obligat ca in contractul de imprumut sa indice o dobinda nu mai mare decit cea de la BNM sau poate sa faca imprumutul si fara dobinda?

  1. Adrian spune:

   Poate fi fara dobinda sau cu dobinda care se negociaza intre parti.

   Codul civil prevede

   Articolul 869. Dobînda în baza contractului de împrumut
       (1) În baza contractului de împrumut, părțile pot prevedea și plata unei dobînzi, a cărei rată anuală nu poate depăși dublul ratei de referință CHIBOR înregistrată în ziua bancară anterioară datei în care părțile au stipulat rata dobînzii. În sensul prezentului alineat, rata de referință CHIBOR este rata calculată în modul stabilit de Banca Națională a Moldovei, în baza cotațiilor orientative/ferme ale băncilor contributorii pentru plasarea mijloacelor bănești în lei moldovenești la alte bănci, pe termen de 12 luni.
       (2) Interdicția prevăzută la alin. (1) nu se aplică dobînzilor percepute sau plătite de către Ministerul Finanțelor, Banca Națională a Moldovei, de băncile comerciale, de asociațiile de economii și împrumut, organizațiile de creditare nebancară, precum și în alte cazuri prevăzute de lege.
       (3) Rata dobînzii prin care se încalcă dispozițiile alin. (1) se reduce de drept pînă la rata maximă permisă conform alin. (1). Orice clauză contrară este nulă.
       (4) În sensul prezentului articol, prin dobîndă se înțelege atît sumele socotite în bani cu acest titlu, cît și alte prestații, sub orice titlu sau denumire, la care împrumutatul se obligă drept preț al utilizării împrumutului.
       (5) Suma de bani împrumutată este purtătoare de dobîndă din ziua în care a fost remisă împrumutatului.
       (6) Se plătește dobîndă la expirarea fiecărui an pentru perioada dintre momentul indicat la alin. (5) și cel al restituirii împrumutului dacă în contract nu este prevăzut altfel.
       (7) În cazul în care împrumutatul nu plătește dobînda în termen, împrumutătorul poate cere restituirea imediată a împrumutului și a dobînzii aferente.
       [Art.869 în redacția LP133 din 15.11.18, MO467-479/14.12.18 art.784; în vigoare 01.03.19] 

 2. Ina spune:

  Buna, dacă împrumutul e de la fondator tot trebuie de prezentat informația?(și dacă suma e mai mare de 200000 lei?)

  1. Adrian spune:

   Nu are importanta daca este fondator sau nu. Principala conditie sa fie primit de la persoana fizica.

 3. Turcan Angela spune:

  Care este termenul de prezentare a informatiei si este deja forma raportului?

   

  1. Adrian spune:

   Se prezinta pina pe data de 25 februarie 2019. Da este Ordin SFS 427 din 21.08.18

 4. Buzdugan Lidia spune:

  Se va permite prezentarea corectata a informatiei si in ce mod?

 5. Lilia spune:

  Buna ziua, în caz că întreprinderea a acordat fondatorului împrumut în anul 2017, iar în 2018 fondatorul a restituit o parte din împrumut, ce depășește suma de 200 000 MDL. Tot era necesar de dat infirmatia? In caz că trebuia si o prezint acum,  ce amenda va fi?

Articole similare

Înregistrare

Restabilire

Se încarcă...