37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Atestarea salariaților. Cum se va realiza procedura și cine va scăpa de evaluare

Atestarea salariaților. Cum se va realiza procedura și cine va scăpa de evaluare

25.09.20181.702 views BizLaw
(2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Regulamentului cu privire la modul de atestare a salariaților a fost elaborat și urmează, după finalizarea consultărilor publice, să fie propus Guvernului pentru aprobare. Anunțul a fost făcut de Consiliul Economic.

Potrivit autorităților, documentul are ca scop asigurarea companiilor cu salariaţi profesioniști, dar și oferă angajatorului posibilitatea de a atesta salariații. Atestarea se va face cel mult o dată în trei ani și va stabili gradului în care persoana corespundere funcţiei deţinute. Procesul de organizare şi desfăşurare a atestării se va baza pe principiul de obiectivitate și transparență, iar pentru aceasta în regulament sunt descrise atribuțiile conducătorului unității, conducătorului direct al salariatului supus atestării și persoanei responsabile de gestiunea personalului.

Potrivit documentului nu vor fi supuși atestării persoanele care au activat în funcţia deţinută mai puţin de un an, femeile gravide şi femeile care au copii în vârstă de până la patru ani, dar și salariaţii, care au comis acţiuni ce constituie obiectul unei anchete de serviciu sau se află sub urmărire penală.

Consiliul Economic spune că reprezentanții mediului de afaceri salută elaborarea acestui Regulament, dar au avut mai multe propuneri menite să facă acest document cât mai funcțional. Totodată, sindicatele susțin necesitatea unui regulament care să prevadă un mod de atestare a salariaților. Reprezentanții acestora susțin însă că documentul ar putea duce la situații în care angajatorul ar putea abuza de unele prevederi ale acestui regulament cu scopul de a disponibiliza angajați.

Amintim că, patronatele au spus, anterior, că Regulamentul este unul ”rigid” și nu va putea fi aplicat în cazul întreprinderilor mici. În opinia acestora, mecanismul de atestare nu poate avea caracter imperativ, ci trebuie aplicat numai atunci când angajatorul recurge la procedura de atestare a salariaţilor din întreprindere.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...