37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Atenție! Din 1 iulie asigurarea RCA este mai scumpă

Atenție! Din 1 iulie asigurarea RCA este mai scumpă

02.07.2019613 views BizLaw
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Începând cu 1 iulie, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă constituie 704 lei, în creștere cu 8%.

Pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă, prima de bază anuală constituie după cum urmează: Zona 1 – 30 de euro (în scădere cu 9%), Zona 2 – 231 de euro (în creștere cu 3%) și Zona 3 – 513 de euro (în creștere cu 3%).

Tot de la această dată, se aplică noile reguli de natură prudențială cu privire la modul de prezentare, avizare și aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) internă și externă. Noile reguli declanșează procesul de tranziție la regimul liberalizat a tarifelor pentru asigurările obligatorii RCA internă și externă, potrivit practicilor comunitare aferente domeniului asigurărilor.

Astfel, pentru a minimiza impactul eventualelor riscuri, începând cu 1 iulie, asigurătorii vor aplica prima de referință pentru asigurarea de răspundere civilă auto internă calculată de autoritatea de supraveghere, care va substitui prima de bază, aplicată până în prezent. Prima de referință este calculată, în baza datelor statistice la nivelul pieței de asigurări pentru ultimii cinci ani (2013-2018), și aprobată de autoritatea de supraveghere, cel puțin o dată pe an. De asemenea, pe perioada aflării Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule sub monitorizare de către Consiliul Birourilor de la Bruxelles, asigurătorii urmează să aplice prima de referință calculată de autoritatea de supraveghere pentru asigurarea RCA externă.

De notat că, prima de referință va fi stabilită la încheierea contractelor de asigurare în Sistemul informațional automatizat RCA Data în funcție de categoriile autovehiculelor, teritoriul utilizării, statutul juridic al posesorului autovehiculului, tipul contractului, vârsta şi vechimea în conducere a asiguratului şi utilizatorului autovehiculului, fără sistemul bonus-malus, care va fi aplicat automatizat în funcție de istoricul daunelor individual pentru fiecare asigurat.

Astfel, asigurătorii autorizați să practice asigurarea obligatorie RCA urmează să prezinte autorității de supraveghere anual, până la data de 15 martie a anului în curs, baza tehnică de calcul aferentă datelor statistice, conform anexei la Metodologia unică de calcul al primei de asigurare de bază şi al coeficienţilor de rectificare aferenţi asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă şi externă, aprobată prin Hotărârea CNPF nr. 57/13 din 28.12.2018.

Prima de asigurare de bază și coeficienții de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă calculați de către asigurători potrivit Metodologiei și în baza datelor statistice deținute de aceștia, urmează a fi puși în aplicare de la 1 iulie 2020.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...