37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Aspecte privind calcularea contribuţiilor de asigurări sociale cetăţenilor străini ce activează în întreprinderile cu investiţii străine în activitatea de întreprinzător

Aspecte privind calcularea contribuţiilor de asigurări sociale cetăţenilor străini ce activează în întreprinderile cu investiţii străine în activitatea de întreprinzător

26.08.2020759 views CNAS
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Pe parcursul lunii august curent în adresa Casei Naţionale de Asigurări Sociale au parvenit mai multe solicitări pentru a explica obligativitatea calculării contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii pentru salariaţii, cetăţeni străini. Astfel, Casa Naţională de Asigurări Sociale informează despre următoarele.

 În conformitate cu prevederile Legii nr. 489 din  08.07.1999  privind sistemul public de asigurări sociale, asigurat se consideră persoana fizică aptă pentru muncă, cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova, având obligaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale în vederea beneficierii de dreptul pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor sociale prevăzute de lege.

Potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) şi alin. (6) din Legea nr. 489/1999, contribuţia de asigurări sociale se datorează de la data încadrării în una din situaţiile prevăzute la art. 4 (persoană care desfăşoară activitate în bază de contract individual de muncă, este manager cu contract de management, etc.) şi se extind în egala măsură asupra cetăţenilor Republicii Moldova şi asupra cetăţenilor străini şi persoanelor apatride.

Astfel, potrivit art. 3 alin. (1) din Legea nr. 173/2019 bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, plătitorii de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cei finanțați de la bugetul public național, sunt obligați să calculeze și să vireze, în mărimea cuvenită și în termenele stabilite în anexa nr. 1 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii la bugetul asigurărilor sociale de stat, aferente salariilor calculate și altor recompense.

Totodată, art. 20 alin. (1) al Legii nr. 81 din 18.03.2004 cu privire la investiţiile în activitatea de întreprinzător prevede, că  întreprinderea cu investiţii străine poate transfera contribuţii în fondul de asigurare socială doar pentru salariaţii străini care au manifestat dorinţa de a beneficia de asistenţă socială în Republica Moldova.

Conform Legii nr. 100/2017,  Legea nr. 81/2004 poartă caracter special şi normele juridice ale acesteia sunt aplicabile în exclusivitate anumitor categorii de raporturi sociale sau subiecţi strict determinaţi, respectiv, în caz de divergenţă între o normă generală şi o normă specială, care se conţin în acte normative de acelaşi nivel, se aplică norma specială.

În acest context, întreprinderea care cade sub incidenţa Legii 81/2004 transferă contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii pentru salariaţii străini cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova doar, în cazurile în care aceştia au manifestat dorinţa  de a beneficia de asigurare socială în Republica Moldova.

Suplimentar comunicăm, că Republica Moldova are încheiate acorduri internaţionale în domeniul securităţii sociale cu alte state, care prevăd anumite norme sau garanţii în domeniul securităţii sociale pentru cetăţenii care activează legal pe teritoriul Republicii Moldova, la reîntoarcerea acestora în ţara de origine. În cazul în care este încheiat Acord bilateral între Republica Moldova cu ţara de origine a cetăţeanului străin, urmează să se consulte prevederile Acordului  cu privire la securitatea socială, publicat pe pagina oficială a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (www.cnas.md/ Relaţii internaţionale /Acorduri bilaterale).

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...