37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Asigurarea socială a cetăţenilor Republicii Moldova care muncesc în Regatul Spaniei

Asigurarea socială a cetăţenilor Republicii Moldova care muncesc în Regatul Spaniei

06.03.2020450 views CNAS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În perioada  3-5 martie 2020 la Chişinău a avut loc cea de a doua rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Regatul Spaniei.

Delegaţia a fost compusă din experţi în domeniul asigurărilor sociale ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, Casei Naţionale de Asigurări Sociale precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

 Acordul are drept scop asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante.

Acordul garantează cetăţenilor Republicii Moldova şi cetăţenilor Regatului Spaniei dreptul  la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale din partea statului unde a lucrat legal. Adică persoanele care au lucrat legal vor avea posibilitate să-şi exercite în deplină măsură drepturile sale de pensie, indiferent de locul unde vor domicilia în viitor. Procedura de totalizare a perioadelor de asigurare prevăzută prin acordul negociat permite cetăţenilor Republicii Moldova, care au activat legal în Regatul Spaniei, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani  realizaţi în statul nostru, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în Moldova, dar nu dreptul la alocaţie socială.

Potrivit prevederilor Acordului, fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu stabilirii prestaţiilor sociale, iar pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care aceasta domiciliază la moment.

În prezent Republica Moldova a semnat 14 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus, care prevăd aceleaşi garanţii sociale pentru lucrătorii şi pensionarii migranţi.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...