37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Aproape 184 de milioane de lei, alocate suplimentar în fondul de bază al AOAM

Aproape 184 de milioane de lei, alocate suplimentar în fondul de bază al AOAM

02.08.2019500 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Veniturile şi cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) vor fi majorate cu 383 de milioane 818 de mii de lei. Modificările la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2019 au fost adoptate în şedinţa de miercuri, 31 iulie, a Parlamentului.

Majorarea veniturilor fondurilor AOAM se explică prin acumularea suplimentară de mijloace financiare din primele de asigurare în formă de contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense (380 de milioane de lei), din primele în sumă fixă (12 milioane de lei), precum şi din impozitul unic perceput de la rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației (9,5 milioane). În același timp se vor micșora cu 17 milioane 681 de mii de lei veniturile din contul transferurilor de la bugetul de stat pentru realizarea proiectului “Modernizarea sectorului sănătății” pe motivul prelungirii perioadei de implementare a acestuia.

O sumă de 183 de milioane 818 mii din veniturile suplimentare vor fi orientate în fondul de bază, pentru acoperirea cheltuielilor necesare realizării Programul unic al AOAM. Alte 200 de milioane vor fi direcționate pentru acoperirea deficitului aprobat inițial.

Din contul celor 183 de milioane 818 mii de lei cu care va fi suplimentat fondul de bază vor fi finanţate serviciile de dializă, care inițial au fost contractate în cadrul asistenței medicale spitalicesti, vor fi acoperite cheltuieli suplimentare pentru alimentație si transport public de la/la domiciliu în cadrul tratamentului ambulator al persoanelor cu tiberculoză precum și pentru medicamente chimioterapeutice pentru bolnavii oncologici.

Creşterea veniturilor şi cheltuielilor fondului de bază va duce la majorarea sumelor contractuale încheiate cu instituţiile medico-sanitare privind serviciile medicale prestate beneficiarilor şi la o asigurare mai bună a accesului la serviciile medicale de calitate.

Modificările la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2019 vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...