37.9k
Home  »  Articole  »  Contabilitate   »   Aport în valută a proprietarilor în capital: aspecte contabile și fiscale, în exemple

Aport în valută a proprietarilor în capital: aspecte contabile și fiscale, în exemple

Începând cu 1 ianuarie 2020 în SNC „Capital propriu și datorii” au fost operate mai multe modificări inclusiv în parte ce ține de contabilizarea diferențele de curs valutar care pot apărea de la aporturile proprietarilor în capitalul social în valută străină. În conformitate cu prevederile Standardelor Naționale de Contabilitate (SNC) vechi (în vigoare până în anul 2014), diferențele de curs valutar ce țin de aporturile în valută străină a proprietarilor erau contabilizate în capitalul supli...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. Negara Ghenadie spune:

  bune analize.
  in opinia noastra problema isi are origine in lipsa unei norme in Legea 81/ 2004 privind evaluarea investitiilor straine efectuate in valuta straina (in Legea mai veche era asa norma).
  solutia contabila in cazul analizat nu se regaseste expres in SNC, intrucit avem o obligatie de aport exprimata in lei care se executa in valuta straina. daca sa facem referire la norme civile in raport cu modalitatile/ moneda de executare a obligatiilor pecuniare (or aici anume obligatia de aport in numerar se analizeaza), putem intilni norme care la prima vedere permit stabilirea discreta a cursului la determinarea echivalentului in valuta straina. totusi, in opinia noastra, situatia trebuie rezolvata pina la momentul deciziei, nu dupa, or putem avea surprize in varsarea insuficienta a aportului EXPRIMAT IN LEI (cind e mai mult nu i problema, dar cind este mai putin?). Cel mai simplu si pe intelesul tuturor este atunci cind aportul este exprimat in lei (asa cum scrie Legea) si totodata este prevazuta posibilitatea asociatului de a o plati/ varsa si in valuta straina, fara specificarea sumei in valuta. perfect ar fi, daca intreprinderea in a carui cont a fost transferata valuta, vinde aceasta valuta ptr a determina expres citi lei a obtinut ptr ai trece in contul aportului subscris. in conditiile actuale, cind valuta nu este obligatoriu sa o vinzi, cel mai corect din punctul nostru de vedere este ca valuta straina sa se recalculează in valuta nationala conform cursului stabilit de BNM care este în vigoare la data executarii obligatiei (data la care suma de bani care a facut obiectul platii a fost înregistrata în contul prestatorului de servicii de plata al persoanei careia trebuia sa i se faca plata). surplusurile constatate isi au solutionare in SNC CPD (p.10).

  cu stima, gn

 2. Slobodeanu Svetlana spune:

  Sunt de acord cu autorul ca, odata cu ultimele modificari fundamentale ale SNC (in vigoare din 01.01.2020), s-a creat o situatie de neclaritate (la prima vedere) in privinta diferentelor de curs valutar aferente aporturilor in valuta in capitalul socal. Or, aceste modificari sunt generate de necesitatea de aducere in conformitate a normelor contabile cu legislatia civila, care prevede la moment ca aporturile in capital trebuie sa fie exprimate in lei, precum si cu prevederile directivelor europene, care stabilesc cert ca diferente de curs valutar pot aparea doar in legatura cu activele monetare (capitalul nu este activ monetar). Zamislirea SNC in redactia actuala este ca diferentele de curs valutar apar la nivelul elementelor de numerar si/sau creante/datorii (dupa caz).
  Dar, consider ca este necesara o explicatie mai certa de catre legiutor a situatiei abordate.

  1. Negara Ghenadie spune:

   de acord. dar cum ramine cu situatia la zi. in intelegerea noastra la exprimarea aportului in lei si varsarea acestuia in valuta nu apar diferente de curs, iar daca „vrei” sa le gasesti, nu sunt semnificative. cu stima.

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...