37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Aplicația electronică pentru declararea prealabilă TIR-EPD modernizată

Aplicația electronică pentru declararea prealabilă TIR-EPD modernizată

05.04.2019645 views InfoMarket
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

TIR-EPD este o aplicație care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit declaraţii electronice prealabile către autorităţile vamale din statele tranzitate. Acest schimb de informaţii ȋn avans facilitează analiza riscurilor şi accelerează trecerea frontierei țărilor tranzitate.

Actualmente, TIR-EPD este implementat în 35 de țări din Europa și Asia. De la intrarea în deplină funcțiune pe 18 martie şi pana pe 2 aprilie au fost deja perfectate 230 de declarații electronice prealabile privind mărfurile transportate sub acoperirea Carnetului TIR.

În același timp, prin acest modul, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a primit 340 de declarații preliminare depuse de lucrători din Bulgaria, Belarus, Georgia, Grecia, Iran, România, Rusia, Turcia și Ucraina. Datele au fost prezentate la un eveniment public dedicat punerii în deplină funcțiune a modulului TIR-EPD.

Noua versiune a modulului este oferită de AITA, fiind implementată cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova. În intervenția sa, Directorul Serviciului Vamal Vitalie Vrabie a declarat că noua aplicație TIR-EPD va ușura activitatea atât a transportatorilor internaționali de mărfuri, cât și a inspectorilor vamali. Și asta, deoarece, acum, toată informația din Carnetul TIR îi apare vameșului în format electronic, iar acesta nu mai trebuie să completeze toate rubricile manual. Vrabie a mai spus ca pentru transportatorii internaționali de mărfuri, aceasta înseamnă reducerea semnificativă a timpului de așteptare în vamă și implicit, economisire de timp și de resurse.

 În acelaşi timp, şeful interimar al Departamentului dezvoltare economică din cadrul Misiunii USAID Moldova, Steven Welker a spus că ”anul trecut, am susținut desfășurarea unui studiu de Evaluare a Coridoarelor Comerciale, care a vizat examinarea fluxului de mărfuri prin Moldova. Ca rezultat al evaluării a fost atestat faptul că peste 90% din comerțul extern al Republicii Moldova este transportat cu camioane.

De asemenea, au fost atestate probleme serioase determinate de întârzierile la frontieră, acestea având un impact real negativ asupra economiei Republicii Moldova. Lucrăm acum cu dumneavoastră pentru a rezolva aceste probleme. TIR-EPD este prima inițiativă dintr-un șir de mai multe inițiative care, credem noi, vor aduce îmbunătățiri reale și durabile.”

La rândul său, Președintele Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto, Mihail Usatîi, a spus că datorită contribuției Serviciului Vamal și Programului USAID Reforme Structurale în Moldova va permite transportatorilor să treacă mai repede vama și să economiseasca timp și bani: cheltuileile pentru o declaraţie vamală pentru un transportator costă în medie 15 euro. De asemenea, a menționat că, odată cu introducerea modulului TIR-EPD, Moldova se poate alătura proiectului pilot e-TIR care este aplicat astăzi în Ucraina, Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan și acesta este un alt pas către facilitarea comerțului internațional.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...