37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Antreprenorii mici și mijlocii, invitați să semneze Declarația care le va garanta drepturile în raport cu instituțiile de stat

Antreprenorii mici și mijlocii, invitați să semneze Declarația care le va garanta drepturile în raport cu instituțiile de stat

26.04.2019746 views BizLaw
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Asociația patronală ”Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova” (AIM) a lansat o ”Declarație a drepturilor întreprinderilor mici”, prin care își propune să informeze antreprenorii despre drepturile lor în raport cu instituțiile de stat, invitându-i să o semneze. Ulterior, documentul va fi prezentat autorităților centrale și discutat cu acestea pentru a asigura susținerea pentru drepturile IMM-urilor.

Declarația definește opt drepturi esențiale ale întreprinderilor, printre care accesul la informație, la reglementări clare, dreptul la un tratament corect și profesionist, la recurs, la asociere, etc.

Președintele AIM, David Smith, a menționat că o astfel de declarație este necesară pentru că multe companii din țară fie nu știu cum să-și apere drepturile, fie se tem să o facă.

”IMM-urile constituie motorul economiei Republicii Moldova, reprezentând aproape 98% din numărul total de întreprinderi. Însă tot întreprinderile mici și mijlocii sunt cele mai vulnerabile în raport cu statul și funcționarii acestuia. De aceea, sperăm că Declarația drepturilor IMM-urilor va permite, pe de o parte, întărirea capacităților antreprenorilor, iar pe de altă parte va constitui un angajament fundamental pentru autoritățile publice în relația cu sectorul ce angajează și asigură venituri pentru aproape 60% din forța de muncă din țară”, a declarat David Smith.

Pentru a informa antreprenorii despre drepturile lor, AIM va organiza în următoarea perioadă și o campanie de informare. Alianța îndeamnă antreprenorii să semneze Declarația drepturilor IMM-urilor fie electronic, fie fizic, la sediul Alianței.

Directorul executiv al AIM, Liliana Busuioc, a îndemnat Guvernul Republicii Moldova să promoveze reforme, să modifice sau să elaboreze legi noi și să implementeze legislația existentă pentru a proteja drepturile cuprinse în Declarație. ”În cazul în care aceste drepturi sunt protejate, facem apel către funcționarii din diferite instituții, la nivel național și local, să depună toate eforturile pentru ca aceste drepturi să fie respectate și promovate în spiritul unei competiții loiale și a bunei guvernăriî”, a spus Liliana Busuioc.

Întreprinderile semnatare ale Declarației se vor angaja, în schimb, să aducă aportul la edificarea în Republica Moldova a unei economii prospere, libere și transparente.

Potrivit Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii pentru anii 2012- 2020, 97,7% din întreprinderile înregistrate în țară sunt IMM-uri. Acestea generează cca 28,3% din Produsul Intern Brut și angajează peste 58,8% din numărul total de angajaţi din economia naţională.

*Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii este o asociație patronală care reprezintă interesele sectorului IMM și are misiunea de a promova și proteja bunăstarea generală a întreprinderilor mici, în vederea prosperării comunității de afaceri și a cetățenilor țării. AIM servește și drept centru de resurse ”de prim apel” pentru membrii săi și are scopul de a dezvolta, prin networking și advocacy un cadru de reglementare a afacerilor explicit și logic, în vederea promovării creșterii economice și a investițiilor în Republica Moldova.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...