
Angajatorii vor putea deschide în incinta întreprinderilor creșe pentru copii angajaților
Un proiect de lege în acest sens a fost votat ieri de Parlament în prima lectură. Documentul prevede modificări ale Codului muncii care urmează a fi completat cu un nou articol și anume: ”în vederea asigurării reconcilierii vieții profesionale cu cea de familie, angajatorul poate oferi salariaților săi servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani, conform cadrului normativ aprobat de Guvern”.
În același timp, în Codul educației se propune a fi specificat că ”servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani, pot fi oferite de către angajatori în beneficiul salariaților acestora, la nivel de unitate, cu suportarea tuturor cheltuielilor aferente din mijloacele proprii ale unității, conform cadrului normativ aprobat de Guvern”.
Potrivit unor date în pofida faptului că legislația permite acordarea concediului pentru îngrijirea copilului până la data împlinirii vârstei de 3 ani, numărul cererilor pentru astfel de concedii este mic din motivul că instituțiile ce oferă servicii de educație ante preșcolară sunt puține și nu corespund standardelor de sănătate și educare a copiilor. Conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică, dacă în anul 2019 circa 22,5% din numărul copiilor cu vârsta între 1-2 ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie, în anul 2020 numărul acestora a scăzut până la 16,26%.
Odată cu perioada pandemică, inegalitățile în împărțirea responsabilităților de îngrijire au crescut. Angajații preferă să iasă în șomaj tehnic pentru a nu-și lăsa copiii singuri acasă în această perioadă, ceea ce a condus la o retragere mai mare a femeilor de pe piața muncii. Astfel, conform Biroului Național de Statistică, în trimestru II 2020, numărul femeilor ocupate a scăzut cu 10% iar în trimestrul III – cu 8,2% față de trimestrele respective ale anului 2019, în timp ce numărul bărbaților ocupați a scăzut cu 3,6% în trimestrul I 2020 și cu 7,6% în trimestrul II. Întreprinderile s-au pomenit în situația în care, pur și simplu nu au cu cine lucra.
În prezent, multe familii nu-și permit luxul ca unul dintre părinți să stea în concediul de îngrijire a copilului, și doar un părinte să lucreze și să întrețină familia. Costurile aferente de întreținere a unei familii tinere sunt destul de mari, pe un fundal de creștere a prețurilor la mărfurile de primă necesitate și servicii comunale. Unele familii mai trebuie să achite ipoteca.
După ce proiectul de lege va trece de cea de a doua lectură, Guvernul în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a acestei legi va aduce actele normative de rigoare în concordanță cu noile modificări și va adopta acte normative care să permită punerea în aplicare a Legii.
Comentarii
Lasă un răspuns
Restabilirea parolei
