37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Angajatorii pot solicita subvenții dacă iau la muncă persoane din grupurile de risc

Angajatorii pot solicita subvenții dacă iau la muncă persoane din grupurile de risc

11.02.2019789 views IPN
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Angajatorii care oferă un loc de muncă persoanelor cu dizabilități, persoanelor eliberate din detenție sau victimelor traficului de ființe umane pot solicita subvenții de la stat pentru compensarea parțială a salariului pe care îl oferă persoanelor din grupul de risc. Prevederile Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj a intrat în vigoare la 10 februarie, la șase luni de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial (10 august 2018), transmite IPN.

Subvenția salarială se acordă pentru o perioadă de șase luni și constituie 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent. De subvenții salariale vor beneficia și angajatorii care oferă locuri de muncă pentru șomerii ce au vârsta de 50 de ani și mai mult, pentru victimele violenței în familie și persoanele care luptă cu consumul de substanțe stupefiante ori psihotrope, după reabilitarea social-psihologică.

Subvenția se acordă doar pentru șomerii care s-au aflat la evidență și au fost direcționate de către structurile teritoriale ale Agenţiei Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Angajatorul are dreptul să primească subvenții pentru fiecare persoană angajată o singură dată într-o perioadă de 36 de luni consecutive.

Patronii se obligă să mențină raporturile de muncă cu persoana angajată pe o perioada de cel puțin 12 luni de la data încheierii perioadei în care a primit subvenția. În cazul în care desface contractul de muncă înainte de termen, este obligat să restituie subvențiile, cu excepția cazului în care salariatul a încălcat disciplina de muncă.

Angajatorii care vor crea sau adapta locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități pot beneficia de o subvenție unică pentru fiecare loc de muncă adaptat. Subvenția acoperă 50% din costurile suportate de angajator, dar nu poate fi mai mare decât zece salarii lunare medii pe economie stabilite pentru anul precedent. Angajatorul este obligat să păstreze locul de muncă creat sau adaptat cel puțin 36 de luni. În cazul concedierii sau demisiei persoanei cu dizabilități înainte de 36 de luni, angajatorul este obligat să angajeze, cel puțin pentru perioada restantă, alt șomer cu dizabilități, direcționat de Agenția Teritorială de Ocupare a Forței de Muncă. Dacă nu o face, va trebui să întoarcă banii

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...