În Monitorul Oficial din 22 august 2023 a fost publicată Legea nr. 229 din 31 iulie 2023 pentru modificarea unor acte normative care implementează un șir de mecanisme noi în modul de funcționarea societăților cu răspundere limitată (SRL).
Prin modificările efectuate a fost introdus un articol nou - 311 ”Capitalul de stimulare” care stabilește că:
(1) Societatea poate, prin decizie unanimă a asociaților, să formeze un capital de stimulare a beneficiarilor (personalului angajat) pentru a-i stimula și cointeresa în activități eficiente, participări active, inițiative de creație în favoarea societății.
(2) Capitalul de stimulare se formează din contul profitului net al societății și poate fi folosit la acordarea drepturilor la o plată la un moment stabilit sau la un moment în viitor în asociere cu un eveniment desemnat în viitor.
(3) Modul de creare și utilizare a capitalului de stimulare, de desemnare a beneficiarilor, precum și condițiile de acordare a plăților de stimulare se stabilesc în regulamentul aprobat de societate.
(4) Beneficiarii plăților de stimulare nu obțin drepturi și obligații prevăzute pentru asociați, dar pot avea acces la situațiile financiare ale societății și la altă informație, în modul stabilit de organele societății.
(5) Plățile din capitalul de stimulare se asimilează dividendelor.
În practica internațională mecanisme similare de motivarea a personalului, în special a managementului de top, există de mult timp. Respectiv, introducerea acestor prevederi în legislația noastră este un fapt salutabil, prin faptul că astfel de plăți vor fi considerate ca dividende și nu ca plăți salariale, care au un regim fiscal diferit. La plata dividendelor se reține un impozit pe venit la sursa de plată de 6%, la plăți salariale - impozit pe venit de 12%, prime de asigurări medicale 9% șii se calculează cote de asigurări sociale de 24% din salariu brut.
Să vedem cum va trata Codul Fiscal astfel de plăți din capitalul de stimulare. În articolul 12 din Codul Fiscal este prezentată noțiunea: ”Dividend – venit obținut din repartizarea (distribuirea) profitului net între acționari (asociați) ca urmare a deținerii participațiunilor (acțiunilor, părților sociale) la capitalul social, realizată în condițiile stabilite de lege, de actul de constituire, hotărârea adunării generale a acționarilor (asociaților), decizia acționarului (asociatului) unic și/sau decizia consiliului societății, cu excepția venitului obținut în cazul lichidării complete a agentului economic”.
Această noțiune va fi aplicată din 01.01.2024 conform ultimelor modificări efectuate prin legea ce vizează politica bugetar-fiscală pentru anul 2024. Din noțiune se vede că în scopuri fiscale pentru a fi considerată plata ca dividend trebuie să se îndeplinească condiția ca persoana să fie acționar sau asociat ca urmare a deținerii participațiunilor (acțiunilor, părților sociale) la capitalul social. Respectiv, în cazul în care angajatul care va primi plăți din capitalul de stimulare nu va deține părți sociale în capitalul social al SRL în scopuri fiscale aceste plăți nu se vor considera dividende.
Dacă nu se încadrează în noțiunea de dividend, atunci care va fi tratamentul fiscal al acestei plăți?La moment nu avem o certitudine, dar din practica existentă care se confirmă prin baza generalizată a practicii fiscale, fiind angajat al SRL, aceste plăți pentru persoană se vor considera ca plăți salariale, deoarece aceste plăți rezultă nemijlocit din munca prestată de către acesta.
În concluzie am ajuns de unde ne-am pornit, efectiv din punct de vedere fiscal nu sa schimbat nimic, doar că fost introdusă o prevedere nouă aferentă capitalului de stimulare în legea privind SRL. Dar sperăm că modificarea legislației este în proces și legiuitorul ne-a păstrat surprize la desert.