37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Amenzi pentru neachitarea poliței medicale. Cine sunt vizați

Amenzi pentru neachitarea poliței medicale. Cine sunt vizați

04.12.20181.603 views BizLaw
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Administratorii autorizaţi, interpreţii și traducătorii autorizați au fost incluși, alături de mediatori, avocați, notari publici și executori judecătoreşti la categoria persoanelor pentru care Codul Contravențional prevede amenzi pentru neplata primelor AOAM în sumă fixă și pentru neînregistrarea ca plătitori ai acestora.

Astfel, pentru neplata primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, în termenul stabilit de legislaţie, administratorii autorizaţi, interpreţii și traducătorii autorizați vor fi sancționați cu amenzi de la 750 la 1650 de lei.

De asemenea, neînregistrarea în termenul stabilit de legislaţie a administratorilor autorizaţi, interpreţilor și traducătorilor autorizați ca plătitori de prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, va fi sancționată cu amendă de la 300 la 600 de lei.

Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial din 9 noiembrie și intră în vigoare la 9 decembrie.

Acestea au fost operate după intrarea în vigoare, în februarie 2018, a unor modificări legislative prin care ce administratorii autorizaţi, interpreţii și traducătorii autorizați au fost obligați să se înregistreze în calitate de plătitori de prime de asigurări medicale și sociale.

Aceștia trebuie să se înregistreze pe parcursul unei luni de la data eliberării deciziei de înregistrare, a atestatului de activitate sau a autorizației. Până la operarea modificărilor, în lista celor care trebuie să se înregistreze ca plătitori de contribuții medicale și sociale, erau doar avocații, notarii, mediatorii și executorii judecătorești.

Deși în această categorie au fost incluți atunci și experții judiciari, ei nu au fost incluși la categoria celora cărora li se aplică sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor aprobate.

În prezent, sancțiunile pentru încălcarea legislaţiei din domeniul asigurării obligatorii de asistenţă medicală pot fi aplicate doar mediatorilor, avocaților, notarilor publici și executorilor judecătoreşti.

Aceștia, spre deosebire de alte categorii de cetățeni, care pot achita primele cu anumite reduceri, achită costul integral al primei AOAM.

Posibilitatea achitării polițelor cu reducere este prevăzută pentru fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşii, arendatorii, deţinătorii de patent, proprietarii de teren și alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...