37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Amenzi mai mari pentru împedicarea controlului fiscal. Ce propun autoritățile

Amenzi mai mari pentru împedicarea controlului fiscal. Ce propun autoritățile

24.07.20181.022 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Amenda aplicată pentru împedicarea controlului fiscal ar putea modificată. Conform unui proiect aflat în consultări publice, aceasta ar putea fi între 4.000 și 6.000 de lei. În prezent, norma legală stabilește că astfel de încălcări se sancționează cu o amendă egală cu 5.000 de lei.

Conform Codului fiscal, împiedicarea controlului fiscal se poate manifesta prin neasigurarea accesului în încăperile de producţie, în depozite, în locurile de păstrare a bunurilor, în spaţiile comerciale şi în spaţiile cu o altă destinaţie, prin neprezentarea de explicaţii, date, informaţii şi documente, necesare Serviciului Fiscal de Stat, asupra problemelor care apar în timpul controlului, dar și prin alte acțiuni sau inacțiuni.

Totodată, neexecutarea deciziei organului cu atribuţii de administrare fiscală de suspendare a operaţiunilor la conturile bancare ale contribuabilului, ar putea să se sancționează cu amendă în proporție de la 25% la 35% din suma trecută la scăderi în perioada de nesuspendare a operaţiunilor. În prezent, amenda aplicată este de 30 la sută din această sumă.

De asemenea, se propune majorarea amenzii pentru neexecutarea cerinţelor din citaţia Serviciului Fiscal de Stat. În acest caz:

  • contribuabilul persoană fizică, care nu practică activitate de întreprinzător, ar putea primi o amendă de la 400 la 600 de lei. În prezent, aceasta este de 500 de lei;
  • contribuabilul persoană juridică, dar și persoană fizică care practică activitate de întreprinzător, se poate alege cu o amendă de la 4.000 la 6.000 de lei. Acum amenda aplicată este de 5.000 de lei.

Dacă, însă, persoana fizică citată nu prezintă, până la inițierea controlului fiscal, declaraţia cu privire la proprietate conform formularului şi modului stabilit de Ministerul Finanţelor, aceasta va primi o amendă de la 2.500 la 3.000 de lei. În prezent, amenda prevăzută de lege este de 3.000 de lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...