37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   AIPA a dat startul Campaniei de recepționare a cererilor de subvenționare pentru anul 2020

AIPA a dat startul Campaniei de recepționare a cererilor de subvenționare pentru anul 2020

04.02.2020331 views MADRM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În anul 2020, din  Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) vor fi oferiți circa un miliard de lei pentru subvenționarea investițiilor în agricultură. În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au fost oferite detaliile cum vor fi redistribuite mijloacele fondului. La eveniment au participat ministrul Ion PERJU și directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Vadim CURMEI.

Ministrul Ion PERJU a vorbit despre rezultatele gestionării FNDAMR pentru anul trecut și a subliniat cum vor fi distribuite mijloacele fondului în anul 2020.

”În anul trecut, au fost recepționate circa 7500 de cereri de subvenționare în valoare totală de peste un miliard de lei. Un nou record de cereri recepționate. În total au fost 4476 de producători agricoli unici, iar 180 dintre aceștia sunt debutanți de subvenții. De menționat că, în anul 2019 producătorii agricoli au declarat că au efectuat investiții, în agricultură și ramurile conexe ale acesteia, în valoare de circa 4 miliarde de lei și au crea peste 2500 locuri noi de muncă. În anul curent valoarea totală a Fondului Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural constituie circa un miliard de lei. Din suma totală, mijloacele financiare vor fi distribuite pentru: contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului – 21,4 mln. lei; circa 570 mln. lei vor fi oferiți producătorilor agricoli ce au efectuat investiții în anul 2019 dar nu au beneficiat de subvenții ca urmare a epuizării fondului50 mln. lei vor fi pentru subvențiile în avans pentru tineri și femei fermier pentru dezvoltarea proiectelor start-up și alte peste 200 mln de lei pentru subvenționarea post-investițională”, a precizat ministrul Ion PERJU.

Totodată ministrul a precizat că  65 la sută din solicitanții de subvenții au fost producători agricoli mici, ceea ce este mai mult cu 2% decât în anul 2018, iar din 63 de proiecte start-up, 37 sunt administrate de femei-fermieri și alte 26 de afaceri sunt gestionate de tineri fermieri.

Cea mai mare pondere a solicitărilor de subvenții din anul 2019, au fost direcționate către: dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare fiind solicitate subvenții în sumă de 399,3 mil. lei; subvenționarea tehnicii și utilajului agricol inclusiv mini-till și no-till fiind solicitate subvenții în sumă de 245,8 mil. lei; subvenționarea tehnicii și utilajului agricol inclusiv mini-till și no-till fiind solicitate subvenții în sumă de 245,8 mln. lei.

În cadrul conferinței, directorul AIPA Vadim Curmei, a subliniat: ”Din ziua de astăzi, AIPA a demarat Campania de depunere a cererilor pentru solicitarea subvențiilor post-investiționale din FNDAMR, campanie ce va dura până la 31 octombrie curent”.

Totodată, Vadim Curmei a precizat că ,,în acest an, în premieră, producătorii agricoli vor putea depune dosarul de subvenționare electronic pentru următoarele submăsuri: Stimularea investițiilor pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol convențional/ Non-Till și Mini-Till; Stimularea creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale și instituțiile financiare nebancare; Stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură. Pe parcurs, acest modul va fi extins ca să poată fi aplicat și pentru celelalte submăsuri de sprijin’’.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...