37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Activitatea industriei în RM, ianuarie-septembrie 2019 și evoluția indicilor prețurilor în luna octombrie

Activitatea industriei în RM, ianuarie-septembrie 2019 și evoluția indicilor prețurilor în luna octombrie

20.11.2019285 views Biroul Național de Statistică
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Biroul Național de Statistică informează că în luna septembrie 2019, producția industrială (serie brută) s-a majorat față de luna corespunzătoare a anului precedent cu 9,3%, ca urmare a creșterii producției industriale în industria prelucrătoare (+10,9%). Totodată, s-au înregistrat descreșteri în industria extractivă (-14,5%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-1,6%).

În luna septembrie 2019, producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, s-a majorat cu 5,3% față de luna septembrie a anului precedent, ca efect al creșterii producției industriale în industria prelucrătoare (+9,2%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+2,7%). Totodată, s-a înregistrat descreștere în industria extractivă (-10,8%).

În ianuarie-septembrie 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, producția industrială (serie brută) a fost mai mare cu 2,7%, ca urmare a creșterii în industria prelucrătoare (+3,1%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,7%). Totodată, s-a înregistrat descreștere în industria extractivă (-1,5%).

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în ianuarie-septembrie 2019, comparativ cu ianuarie-septembrie 2018, a crescut cu 2,3%, datorită creșterii în industria extractivă (+1,2%), în industria prelucrătoare (+2,3%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,1%).

Anexă:

Precizări metodologice:

Ceea ce ține de evoluția indicilor prețurilor producției industriale în Republica Moldova în luna octombrie 2019, Biroul Național de Statistică relatează, că în luna octombrie 2019 prețurile producătorului în industrie s-au micșorat față de septembrie curent cu 0,1%, iar față de octombrie 2018 prețurile s-au majorat cu 2,5% și față de decembrie 2018 – cu 2,4%.

În industria extractivă în luna octombrie 2019 preţurile față de septembrie curent s-au majorat cu 0,2%, față de octombrie 2018 – cu 14,6% și față de decembrie 2018 – cu 10,9%.

În industria prelucrătoare în luna octombrie 2019 prețurile față de septembrie curent s-au micșorat cu 0,1%, iar față de octombrie 2018 prețurile s-au majorat cu 2,2% și față de decembrie 2018 – cu 2,3%.

În sectorul energetic în luna octombrie 2019 preţurile față de septembrie curent au rămas la același nivel, iar față de octombrie 2018 și față de decembrie 2018 s-au majorat cu cîte cu 2,0%.

În luna octombrie 2019, comparativ cu luna septembrie curent, preţurile la Principalele Grupe Industriale2 (conform clasificării UE) au evoluat în felul următor: în industria bunurilor de uz curent prețurile s-au majorat cu 0,2%, la activităţi şi bunuri legate de energie – cu 0,1%, iar în industria bunurilor intermediare (exclusiv sectorul energetic) prețurile s-au micșorat cu 0,6%. Totodată, în industria bunurilor de capital și în industria bunurilor de folosință îndelungată prețurile au rămas la nivelul lunii septembrie 2019.

Comparativ cu luna decembrie 2018 preţurile s-au majorat în industria bunurilor de uz curent cu 3,4%, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată – cu 2,0%, la activităţi şi bunuri legate de energie – cu 1,7%, în industria bunurilor intermediare (exclusiv sectorul energetic) – cu 0,9% și în industria bunurilor de capital – cu 0,1%.

Note:

Sfera de cuprindere a indicelui preţurilor producţiei industriale este reprezentată de ansamblul produselor fabricate şi comercializate (pe piaţa internă şi/sau la export) de către agenţii economici, a căror activitate principală se înscrie în cadrul diviziunilor Clasificatorului Activităţilor din Economia Moldovei (CAEM-2) – 08-35 (nu se includ, în special, serviciile de distribuţie a gazelor şi apei).
La nivel mai detaliat indicii preţurilor producţiei industriale sunt accesibili pe pagina oficială a BNS la rubrica Statistici pe domenii / Prețuri / Indicii prețurilor producției industrialeIndicele poate fi rectificat în luna următoare conform precizărilor parvenite de la întreprinderi.
Datele sunt prezentate fără întreprinderile din partea stîngă a Nistrului şi  m. Bender.

2 Clasificarea Principalelor Grupe Industriale este accesibilă pe pagina web a BNS la rubrica Formulare și clasificări / Clasificări și nomenclatoare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...