37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Activitatea ANSA: controale planificate şi inopinate

Activitatea ANSA: controale planificate şi inopinate

28.09.20181.475 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a prezentat astăzi, 27 septembrie, rezultatele activității inspectorilor ANSA pentru perioada 14 – 20 septembrie curent.

Conform informaţiei, în perioada de referință a fost verificată conformarea cerinţelor impuse de către 21 de puncte de colectare a laptelui, 1 abator, 6 depozite frigorifice, 3 secții de prelucrare a cănii, 1 piață agroalimentară și 3 magazine de comercializare a produselor din carne. Controlului au fost supuse o moară, o fabrică de producere a vinului, 2 unități de deshidratare a fructelor, 2 brutării și 3 unități de fabricare a uleiului vegetal.

Inspectorii pentru supravegherea comerțului au vizitat 77 de magazine alimentare, 4 gherete alimentare, 1 magazin specializat. Au fost întreprinse vizite de control la o sală de festivități, 3 cafenele, 2 baruri, la 37 de blocuri alimentare din instituții școlare, preșcolare și la un bloc alimentar de la un spital raional.

În total, în urma controalelor efectuate de către inspectorii ANSA pe parcursul săptămânii trecute au fost depistate 86 de neconformități, întocmite 146 de prescripții şi 11 procese verbale de contravenție.

Suplimentar, în zilele de 24 – 26 septembrie 2018, inspectorii ANSA au efectuat controale inopinate în unitățile de comerț din mun. Chișinău, ca urmare a solicitărilor consumatorilor intrate la linia fierbinte a ANSA.
Conform comunicatului, legumele „vizibil neconforme” cerințelor minime de calitate au fost retrase din comerț, fiind vorba despre circa 80 kg de castraveți, 180 kg de roșii şi 220 kg de ardei.

Încălcările depistate de ANSA au fost:
Lipsa informației necesare pentru consumatori despre originea produsului, calitatea, calibrul, categoria, anul recoltei și informația cu privire la tratarea suplimentară a fructelor și legumelor;
— Informații incomplete despre fructele și legumele proaspete, astfel este imposibil de urmărit trasabilitatea lor;
— În depozit au fost găsite fructe și legume neetichetate;
— Legume neconforme plasate spre comercializare;
— Expunerea în comercializare a fructelor și legumelor în stare de alterare.

Totodată, comercianţii de fructe şi legume au fost atenționați privind necesitatea de procurare a fructelor și legumelor etichetate. ANSA va continua monitorizarea respectării cerințelor de calitate, comercializare și etichetare a fructelor și legumelor proaspete plasate pe piață.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...