37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Acțiuni de susținere a agenților economici în procesul de retehnologizare a afacerilor și optimizării cheltuielilor

Acțiuni de susținere a agenților economici în procesul de retehnologizare a afacerilor și optimizării cheltuielilor

25.01.2023281 views Serviciul Vamal
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Conducerea Serviciului Vamal a participat de comun cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și reprezentanții mediului de afaceri, la o ședință de lucru, desfășurată în scopul sporirii competitivității și productivității sectorului agricol, prin înlocuirea utilajelor învechite cu cele performante. 

În cadrul discuțiilor părțile au punctat importanța susținerii agenților economici în procesul de retehnologizare a afacerilor și optimizării cheltuielilor. 

Conducerea Serviciului Vamal a recomandat agenților economici, în prealabil,  atunci când preconizează efectuarea unei operațiuni de import sau de export, să solicite organelor vamale emiterea unei decizii tarifare prealabile. De menționat, că decizia tarifară prealabilă asigură previzibilitatea și simplifică procesul de vămuire.

Suplimentar, în cadrul ședinței a fost explicat procesul de emitere a unei decizii prealabile, nemijlocit ce este necesar să fie anexat la cerere: fotografii, acte care să includă descrierea și principalele caracteristici, instrucțiuni de utilizare, dar și dovada operațiunii de export sau import preconizată.

Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat, că își dorește în Republica Moldova mai multe întreprinderi performante și produse autohtone competitive, iar pentru aceasta transformarea sectorului agricol este esențială și retehnologizarea afacerilor este soluția. Astfel, acest proces poate fi facilitat, inclusiv prin aplicarea consecventă a cadrului legislativ, astfel încât agenții economici să nu întâmpine impedimente tehnice sau să se confrunte cu ambiguități legislative ce ține de realizarea importului de echipamente agricole. 

La final, Conducerea Serviciului Vamal de comun cu Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, au convenit supra întreprinderii unor măsuri consolidate de revizuire a cadrului normativ național, în scopul înlăturării unor eventuale lacune și în vederea evitării tratării echivoce a acestora.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...