La 1 noiembrie a intrat în vigoare Acordul în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Belarus, semnat la 23 octombrie 2019 şi Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului dintre Republica Moldova şi Republica Belarus privind securitatea socială, semnat la 16 octombrie 2020. Este al 14-lea acord de acest tip aplicat de Casa Naţională de Asigurări Sociale.
Acordul prevede condiţiile stabilirii şi acordării pensiei pentru limită de vârstă, de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensiei de urmaş precum şi pensiei şi indemnizaţiei de dizabilitate cauzate de accidente de muncă şi boli profesionale. Totodată, acordul prevede că persoanele detaşate vor fi scutite de achitarea dublă a contribuţiilor de asigurări sociale de stat.
Potrivit acordului, cetăţenilor, care au activat legal şi au achitat contribuţiile de asigurări sociale pe teritoriul Republicii Belarus, la atingerea vârstei de pensionare conform legislaţiei acestui stat (62 ani pentru bărbaţi şi 57 ani pentru femei) sau survenirea altui risc asigurat prevăzut de acord, conform legislaţiei acestui stat, li se va acorda pensia, sau altă prestaţie socială care urmează a fi transferată în Republica Moldova. Măsuri similare de securitate socială sunt prevăzute şi pentru persoanele cu domiciliul permanent în Republica Belarus, care au muncit legal pe teritoriul Republicii Moldova şi au atins vârsta de pensionare conform legislaţiei Republicii Moldova (la moment, 63 ani pentru bărbaţi şi 59 ani pentru femei). Astfel, fiecare ţară semnatară achită partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei.
Concomitent, procedura de totalizare a perioadelor de asigurare reglementată prin acordul semnat permite cetăţenilor Republicii Moldova, care au lucrat legal în Republica Belarus, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani realizat în statul nostru, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în Republica Moldova, dar nu şi dreptul la alocaţie socială.
Pentru a beneficia de prestaţie acordată conform legislaţiei Republicii Moldova solicitantul urmează să depună o cerere la Casa Naţională de Asigurări Sociale sau la instituţia competentă respectivă a Republicii Belarus, anexând un set de documente.
Informaţii suplimentare privind actele necesare în dependenţă de tipul prestaţiei solicitate sunt disponibile pe pagina oficială a Casei Naţionale de Asigurări Sociale: http://cnas.gov.md/pageview.php?l=ro&idc=524&t=/Relatii-internationale/Informatii-utile-pentru-lucratorii-migranti&.
În luna decembrie a fiecărui an, beneficiarul de pensie este obligat să prezinte la Casa Naţională de Asigurări Sociale un certificat ce confirmă faptul aflării în viaţă.
Reamintim, că Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 13 acorduri în domeniul securităţii sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania şi cu Turcia.