37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   A fost lansat Programul de Promovare a Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității 2023-2027

A fost lansat Programul de Promovare a Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității 2023-2027

15.09.2023322 views MDED
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Joi, 12 septembrie – Viceprim – ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, alături de secretara de stat responsabilă de mediul de afaceri, au prezentat mediului de afaceri programul PACC 2023-2027 (Programul de Promovare a Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității).

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai mediului de afaceri, interesați să se familiarizeze cu proiectul programului. S-a discutat despre cum PACC va contribui la dezvoltarea pieței de capital și accesul antreprenorilor la noi forme de finanțare, stimularea noilor forme de activitate economică, direcționarea dezvoltării economice spre practicile și finanțarea verde, promovarea grupurilor subreprezentate în antreprenoriat, dar și consolidarea infrastructurii de suport, precum și promovarea culturii antreprenoriale.

“Acest program susține efortul nostru în promovarea antreprenoriatului, precum și digitalizarea și dereglementarea activităților antreprenoriale și va reforma cadrul normativ din domeniu. Totodată, programul presupune și implicarea activă a comunității de afaceri în consultarea proiectelor de acte normative cu impact asupra mediului de afaceri și stimularea investițiilor de către întreprinderile mici și mijlocii , inclusiv cu suportul programelor de stat” a menționat vicepremierul.

Alte acțiuni de impact ale programului sunt cele de digitalizare a serviciilor G2B/G2G și digitalizarea companiilor; fortificarea infrastructurii de platforme industriale multifuncționale, incubatoarelor de afaceri, hub-urilor, acceleratoarelor, parcurilor industriale dezvoltate și susținute de Guvern; fortificarea sectorului de consultanță în afaceri și instruiri în creștere.

Obiectivul general al PACC 2027 este sprijinirea dezvoltării economice durabile a Republicii Moldova prin îmbunătățirea mediului de afaceri și creșterea competitivității antreprenoriale pentru dezvoltarea întreprinderilor productive, competitive și inovatoare.

Programul conține 2 obiective specifice:

  1. Îmbunătățirea cadrului normativ pentru mediul de afaceri.
  2. Sustinerea creșterii competitivității antreprenoriale la nivel de sectoare economice și întreprinderi.

Urmare implementării PACC, se preconizează atingerea mai multor indicatori, dintre care:

  • eliminarea a cel putin 20% din numarul total de reglementari;
  • cresterea numarului de IMM-uri care beneficiaza de alternative de finantare cu 25% fata de anul de referință;
  • dezvoltarea a cel putin 10 proiecte de infrastructura si tehnologii verzi;
  • cresterea scorului Transparency International Index pentru Republica Moldova cu 5 puncte in comparatie cu anul de referință.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...