37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   34,9 miliarde lei au fost acumulate la BPN în perioada ianuarie – iunie 2021

34,9 miliarde lei au fost acumulate la BPN în perioada ianuarie – iunie 2021

06.07.2021157 views Ministerul Finanțelor
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În perioada ianuarie – iunie 2021 la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 34,9 miliarde lei, fiind în creștere cu 5,9 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 38,2 miliarde lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 5,7 miliarde lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,3 miliarde lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 9,6 miliarde lei.

Veniturile bugetului de stat în primele 6 luni a anului 2021 au constituit 21,5 miliarde lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut acestea s-au majorat  cu  4,0 miliarde lei. 

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 9,6 miliarde lei, cu 1,5 miliarde lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 12,6 miliarde lei, fiind în creștere cu 2,7 miliarde lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 26,3 miliarde lei, mai mult cu 4,0 miliarde lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 4,8 miliarde lei și este la același nivel cu perioada similară a anului precedent. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat  au constituit 5,9 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie-iunie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr.181/2014 prioritar sunt onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și  achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. De asemenea, reiterăm faptul că, nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților. 

Gestionarea eficientă a finanțelor publice reprezintă prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor, contribuind astfel la obiectivul primordial de depășire a crizei pandemice și respectiv de relansare a economiei naționale.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...