37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   22,5 miliarde lei au fost acumulate la bugetul public național în primele 4 luni ale anului 2021

22,5 miliarde lei au fost acumulate la bugetul public național în primele 4 luni ale anului 2021

07.05.2021708 views Ministerul Finanțelor
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În primele 4 luni a anului 2021 la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 22,5 miliarde lei, fiind în creștere cu 3,6 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 24,7 miliarde lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 3,3 miliarde lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 2,2 miliarde lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 7,8 miliarde lei.

Veniturile bugetului de stat în primele 4 luni a anului 2021 au constituit 14,0 miliarde lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut acestea s-au majorat cu 2,6 miliarde lei. 

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 6,4 miliarde lei, cu 1,2 miliarde lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 8,0 miliarde lei, fiind în creștere cu 1,4 miliarde lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 16,9 miliarde lei, mai mult cu 2,2 miliarde lei comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 2,9 miliarde lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat  au constituit 4,7 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru perioada ianuarie - aprilie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral, în baza necesităților de finanțare.

Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr.181/2014 prioritar este onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. De asemenea, reiterăm faptul că, nu există riscuri de neexecutare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind că Ministerul Finanțelor asigură în permanență un management prudent al lichidităților. 

Gestionarea eficientă a finanțelor publice reprezintă prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor, contribuind astfel la obiectivul primordial de depășire a crizei pandemice și respectiv de relansare a economiei naționale.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...