37.9k
Home  »  Instruire   »   Webinar ”Impozit pe venit. La ce să atragem atenția în anul 2023”

Webinar ”Impozit pe venit. La ce să atragem atenția în anul 2023”

09.12.2023

Contabilsef.md

Impozitul pe venit este unul dintre cele mai complicate impozite din Codul Fiscal și din această cauză este necesar să atragem o atenție deosebită acestui impozit.

Pentru a efectua munca calitativ și profesionist este necesar mereu de perfecționat și de menținut nivelul de cunoștințe la nivelul cuvenit. În afară de aceasta legislația fiscală este în permanentă schimbare și dezvoltare, apar noi explicații și opinii, uneori diametral opuse.

Totodată,  cunoaștem foarte bine că nici o dată nu mai reușim cu toate, iar studierea tuturor informațiilor apărute consumă timp de care nu dispunem, și, respectiv, ne expunem la riscuri de sancționare în cazul controalelor fiscale.

Prin urmare echipa Contabilsef.md va pregătit în premieră un seminar online de perfecționare cu subiectul ”Impozit pe venit. La ce să atragem atenția în anul 2023”

Conținutul seminarului:

  • Amânarea plății impozitului pe venit din profiturile anilor 2023-2025

Prevederile alin. (11) 87 din Codul Fiscal a fost salutată de mulți antreprenori, dar implementarea practică a acestei reglementări a generat o mulțime de întrebări și probleme în aplicare. O să discutăm toate aspectele problematice: care entități sînt eligibile, modul de declarare și de aplicare a acestei norme.

  • Stabilirea venitului obținut din tranzacțiile economice cu fondatori în scopuri fiscale

Tranzacțiile cu fondatorii și persoanele interdependente atrag atenția tot mai sporită din partea organelor fiscale, ca rezultat în anul 2023 a intrat în vigoare o normă nouă - art.21 alin.(6) din Codul fiscal potrivit căreia veniturile din tranzacțiile economice cu fondatorii sau alte persoane interdependente efectuate la preț mai mic decât prețul de piață în scopuri fiscale se ajustează la prețul de piață. Respectiv, vom discuta cine cade sub incidența acestor reglementări, care tipuri de tranzacții economice, cum se determină prețul de piață, cum ajustăm veniturile în Declarația VEN12.

  • Impozitarea dividendelor ținând cont de modificările efectuate în Legea privind SRL

Recent au întrat în vigoare modificări la Legea nr. 135 din 14.06.2023 privind societăți cu răspundere limitată. Aceste modificări au influențat modul de calcul și de plată a dividendelor. O să discutăm despre plata dividendelor neproporțional cotelor deținute și despre formarea capitalului de stimulare a personalului angajat din profitul net asimilat cu plata dividendelor, vom analiza regimul de impozitare a acestor plăți.

  • Aspecte noi privind amortizarea mijloacelor fixe în scopuri fiscale

O să explicăm modificările efectuate în anul 2023 în Codul Fiscal și Hotărârea Guvernului nr. 704 din 27.12.2019 pentru aprobarea Regulamentului privind evidența și calcularea amortizării mijloacelor fixe în scopuri fiscale.

  • Principalele ajustări introduse in formularul Declarației VEN12

Declarația privind impozitul pe venit a fost supusă modificărilor care se vor aplica din perioada fiscală 2023. Respectiv, o să discutăm despre principalele modificări și modul de completare a rândurilor ajustate și modul de calculare a indicatorilor. 

  • Cazuri interesante privind impozitul pe venit și comentarii asupra scrisorilor emise de SFS din anul 2023

Vom prezenta aspectele dificile în aplicarea prevederilor aferente impozitului pe venit și vom comenta explicațiile Serviciului Fiscal de Stat și ale Ministerului Finanțelor: deductibilitatea cheltuielilor aferente activității de investiții; aplicarea prevederilor pct.37 din Regulamentului privind evidența și calcularea amortizării mijloacelor fixe în scopuri fiscale și altele.

  • Introducerea conceptului prețurilor de transfer

O să discutăm despre principalele prevederi aferente acestui concept nou aplicabil din 2024: subiecții, dosarul preturilor de transfer, analiza proiectelor elaborate la moment, prevederi contradictorii și neclare.

  • Sesiunea de răspunsuri la întrebările parvenite de la participanții webinarului privind impozitul pe venit  

Speaker:
Lilia Cauș-Țapu
Consultant fiscal

Doamna Lilia Cauș-Țapu, este un specialist cu experiență practică bogată în domeniul aplicării legislației fiscale, a activat mulți ani în cadrul Serviciului Fiscal de Stat, a stat la originea implementării Codului Fiscal. Totodată, este autoarea la numeroase publicații din revistele de specialitate.

Rugăm participanții interesați, să ne expedieze la adresa electronică office@contabilsef.md 3-5 întrebări pe subiectele anunțate, pentru a putea construi un dialog cât mai eficient în cadrul seminarului.

Preț de participare la webinar este de 990 lei.
Preț de participare la webinar + acces la video 1240 lei
Pentru abonații revistei electronice ”Contabilsef.md” reducere 20%.

Detalii seminar:
Data
22 decembrie 2023, ora: 1000-1400 
Locația: Platforma ZOOM.

Pentru înregistrare și pentru a primi contul spre plată, completați forma de înregistrare de mai jos.

Contacte:
Telefon: 060 34 77 00, 0 (22) 22 49 37;
Email: office@contabilsef.md
Web: www.contabilsef.md
Facebook: Contabilsef.md

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...