37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Unificarea raportării financiare, din ianuarie 2018

Unificarea raportării financiare, din ianuarie 2018

19.06.20172.122 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

A mai rămas jumătate de an până când agenții economici vor prezenta un raport salarial în loc de cinci. Până atunci, autoritățile discută cu mediul de afaceri despre elaborarea și implementarea platformei unice de raportare directă la Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină. Acest lucru va permite excluderea dublării informației prezentate de agenții economici către instituțiile publice și diminuarea volumului datelor de raportare cu aproximativ 40%.

În prezent, toți agenții economici din Republica Moldova sunt obligați să prezinte cinci rapoarte diferite, care se referă la plățile salariale și impozitele aferente, și unele aspecte privind relațiile de muncă:

 1. IRV14 "Darea de seama privind suma venitului achitat şi impozitul pe venit reținut din acesta" (date agregate, la nivel de întreprindere) - se prezintă lunar către SFS;
 2. BASS "Declarația privind calcularea și utilizarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii" (date agregate, la nivel de întreprindere) - se prezintă lunar CNAS;
 3. REV5 "Declarația persoanei asigurate" (câte un formular pentru fiecare angajat), inclusiv forma REV-2 (un formular include pînă la 50 de angajați) - se prezintă lunar către CNAS;
 4. MED08 "Raport privind calcularea primelor de asigurare obligatorie de asistența medicală" (date agregate, la nivel de întreprindere) - se prezintă trimestrial către SFS;
 5. Formularul 2-03/l - se prezintă la modificarea relațiilor de muncă dintre angajator și salariat către CNAM.

Astfel, odată cu implementarea raportului unic FSIC16 privind plățile salariale, agenții economici vor prezenta un singur raport lunar, până la data de 25 a fiecărei luni, către SFS. De asemenea, agenții economici nu vor mai fi obligați să prezinte statele de personal și carnetul de muncă către Inspectoratul de Stat al Muncii. Unificarea raportării va reduce esențial timpul pierdut de către întreprinzători, dar și cheltuielile acestora.

Comentarii

 1. Victoria spune:

  O sa vedem ce va fi din „inventia”aceasta!!!! Mii interesant cum se vor prezenta datele,daca in IRV14 se arata salariul achitat,dar in BASS salariul calculat???!!!… Si,cu MED08 o sa fie intrebari…..Luind in consideratie,ca acest haos o sa fie in FIECARE luna-vai si amar de capul contabililor….

 2. Nicolae spune:

  Probabil aceasta modificare duce la diminuarea volumului de lucru doar pe hirtie, caci de fapt lunar vom prezanta o dare de seama asemanatoare celei ca IALS doar ca si mai complexa care prutin probabil va aduce prea multa fericire contabililor in special….

 3. Svetlana spune:

  Sunt total de acord cu comentatorii, plus la toate eu in calitate de contabil va urma sa efectuez si munca serviciului resurse umane in cazul in care va trebui sa dau informatii privind „Formularul 2-03/l – se prezintă la modificarea relațiilor de muncă dintre angajator și salariat către CNAM”. Nu-mi prea pare mai usor, plus la toate cu toate modificarile, nu observ o micsorare a muncii contabilului, dar aceasta e parerea mea.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...