37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Salariile cash vor dispărea. Ce propun autoritățile

Salariile cash vor dispărea. Ce propun autoritățile

16.05.20171.891 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Salariile ar putea fi achitate doar prin bancă sau poștă. Cel puțin asta s-a propus la ședința Consiliului economic al premierului. Prin urmare, salariile în numerar vor fi excluse. În cadrul ședinței s-a propus modificarea articolului 141, alin. 2 din Codul muncii, prin care să fie exclus, în primul rând, sintagma ce se referă la acordul scris al angajatului pentru plata salariului prin bănci și poștă.

În prezent, prevederile acestui articol permit angajatului să-și ridice salariul în numerar, ceea ce creează premise menținerea fenomenului "salariului în plic". În opinia experților, cu cât mai puțin cash va circula, cu atât mai greu se va face achitarea în plic a salariilor. Aceeași propunere a fost făcută și de mediul de afaceri. Astfel, dacă propunerea va fi acceptată de Guvern și Parlament, salariatul își va primi salariul doar la bancă sau oficiile poștale.

Un alt subiect discutat a fost despre necesitatea prezentării de către antrepenori a Regulamentului cu privire la premierea salariaților, dacă o astfel de premiere are loc la întreprindere.

Anterior, pe platforma Consiliului economic s-a discutat procedura de solicitare a actelor de către inspectorii muncii de la antreprenori. Lista a fost elaborată recent de Inspectoratul de Stat al Muncii. Aceasta conține peste 100 de documente pe care angajatorul trebuie să le prezinte inspectorului muncii, în timpul efectuării controlului. Anterior, nu exista nicio listă clară de acte pe care inspectorul muncii le putea solicita de la angajator.Experții din domeniu vor să reducă cât de mult posibil numărul acestora, astfel încât activitatea mediului de afaceri din Moldova să devină mai simplă.

Comentarii

 1. Super contabil spune:

  Eu propun modificarea statului companiei in perspectiva de oferire 3 – 5 % din cota parte pu salariati. Apoi distribuirea lor catre angajati, ar fi o stimulare majora.

  1. ghenadie negara spune:

   eu incerc sa inteleg ce ati scris, insa apar vo 4-5 scenarii diferite din scrisele Dstra

  2. Super contabil spune:

   Care ar fi obstacolele….

 2. Tatiana spune:

  Dupa calamitatea naturala,mi-a trecut dragostea de salariu pe card,din cauza ca nu era internet,nu puteai sa te achiti cu cardul la magazine si nici sa scoti bani de la bancomat . Asa ca .inteleg ca asa situatii is rare,dar mi-a dat de gindit situatia asta si nu ma incinta ideile lor deloc acuma.

  1. Adrian spune:

   Pentru astfel de situatii trebuie sa aveti niste bani la cultun :).

  2. Tatiana spune:

   In borcan(banca ) ai vrut sa zici,nu la banca .))))))Pentru coltzun mi-ar trebui leafa in plic 😉

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...