37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Pomicultorii solicită suportul autorităţilor

Pomicultorii solicită suportul autorităţilor

17.01.20171.007 views TeleRadio Moldova
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Pomicultorii din nordul ţării cer achitarea cât mai urgentă a subvenţiilor pentru livezile îngheţate în primăvara anului trecut. Mai multe asociaţii de pomicultori spun că, în lipsa aprobării unor reguli clare, agricultorii au rămas cu pierderi şi cu buzunarele goale. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii afirmă că tema subvenţiilor nu trebuie folosită în scopuri politice şi dă asigurări că fermierii îşi vor primii banii în timpul apropiat, relatează Mesager.

Potrivit pomicultorilor, în urma înghețurilor din aprilie 2016, în nordul ţării au fost afectate circa 6,5 mii de hectare de livezi, iar pierderile se ridica la circa 70-90% din recoltă. Mai mult, agricultorii susțin că în 2016, în lipsa unui Regulament de subvenționare, nu au avut posibilități legale de a beneficia de opțiunea asigurării subvenționate a riscurilor de producție.

„Au fost făcute și niște calcule de la trei mii la cinci mii de lei la hectarul afectat. Cifrele mici acoperă o mică parte din pierderile pomicultorilor, însă în situația creată pomicultorii au fost de acord și cu această sumă", a spus președintele interimar al „UniAgroProtect", Alexandru Slusari.

Agricultorii spun că așteaptă acești bani de aproape nouă luni, dar Regulamentul așa și nu a fost aprobat de Guvern, ei fiind nevoiți să se împrumute.

„Vă închipuiți că livezile sunt investiții pe termen lung și în majoritatea cazurilor au fost afectate livezile în rod. Au fost afectate în jur de 600 de întreprinderi, pagubele au fost estimate de comisii la 210-215 milioane de lei, fiecare dintre acești pomicultori au luat credite. Acum s-ar putea ca multe dintre aceste întreprinderi să dea faliment", a declarat directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct", Iurie Fală.

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, dă asigurări că în cel mai apropiat timp pomicultorii își vor putea primi banii.

„Tot ce s-a declarat astăzi la această ședință nu este corect într-o anumită măsură, pentru că Ministerul Agriculturii și Guvernul poartă responsabilitatea pentru ceea ce a promis. Regulamentul este într-adevăr la Guvern, trece ultimele aprobări și în următoarele ședințe va fi aprobat", a specificat ministrul Agriculturii, Eduard Grama.

Potrivit lui, conform bugetului care a fost aprobat pentru 2017, pentru subvenții în agricultură vor fi alocate peste 900 de milioane de lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...