37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   O femeie de culoare va apărea pe bancnota de 20 de dolari

O femeie de culoare va apărea pe bancnota de 20 de dolari

25.04.2016442 views Jurnal.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Schimbări radicale în portofoliul bancnotelor americane. Pentru prima dată în istorie, una dintre acestea va înfăţişa o femeie de culoare. Este vorba despre Harriet Tubman, militantă în anii 1800 pentru abolirea sclaviei.

Noul design al bancnotei de 20 de dolari va fi prezentat până în 2020, anul în care se sărbătoreşte un secol de la ratificarea celui de al 19-lea amendament al Constituţiei SUA, cel care a dat femeilor dreptul de vot. Harriet Tubman îl va înlocui pe bancnota de 20 de dolari pe al 7-lea preşedinte american şi proprietar de sclavi, Andrew Jackson. Femeia s-a născut sclavă, în 1822, cu numele Aramita Ross. La 27 de ani a fugit de pe plantaţia din Maryland unde fusese de numeroase ori maltratată şi s-a stabilit la Philadelphia, unde s-a alăturat mişcării aboliţioniste.

De-a lungul anilor a revenit, ilegal, pe plantaţie şi a ajutat zeci de alţi sclavi să fugă. În timpul Războiului Civil s-a alăturat armatei unioniste şi a fost bucătăreasă, asistentă medicală, soldat şi spion. A murit în 1913, la 91 de ani şi este în prezent considerată una dintre femeile care au schimbat istoria Statelor Unite.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...