37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cum se schimbă impozitarea imobilelor în 2017

Cum se schimbă impozitarea imobilelor în 2017

13.12.20163.350 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Politica bugetar-fiscală pentru anul 2017, aprobată recent de Parlament în prima lectură, conţine mai multe prevederi referitoare la bunurile imobiliare. În timp ce pentru persoanele juridice cota impozitului va fi majorată de patru ori, pentru persoanele fizice cota maximă va fi majorată de la 0,3% până la 0,4%, iar reducerea de 15% aplicată până în prezent va fi eliminată.

Mariana Şalamac

În ceea ce priveşte locuinţele persoanelor fizice, documentul prevede majorarea cotei maxime a impozitului pe imobil de la 0,3% la 0,4%. Autorităţile spun că, cel puţin pe termen scurt, oamenii nu vor resimţi această creştere, dar pentru autorităţile locale se creează o sursă de majorare a propriilor venituri.

„Persoanele fizice, pe termen scurt, nu vor resimţi scumpirea"

„Nu a fost majorată cota impozitului, dar cota maximă. Nimeni în ţara asta, niciodată, n-a aplicat această cotă maximă. În Chişinău este de 0,1%, chiar dacă intervalul este de 0,05% până la 0,3%. Creşterea impozitului pe bunuri imobiliare până la 0,4% nu este dorită pentru că ar fi o măsură nepopulară. Dar, efectiv, noi am dat autorităţilor locale posibilitatea să-şi creeze propriile resurse", a explicat viceministra Finanţelor, Veronica Vragaleva, în cadrul unui club de presă.

„Din analiza noastră a cotelor pe care le stabilesc autorităţile locale, de cele mai dese ori ele se regăsesc în limita de jos a cotelor de impozitare. Astfel, majorarea aceasta nu va avea un impact imediat asupra proprietarilor de imobile, totul depinde de decizia autorităţilor locale", a adăugat Dorel Noroc, şeful Direcţiei Generale Politică şi Legislaţie Fiscală şi Vamală din cadrul Ministerului Finanţelor.

De patru ori mai mare pentru imobilele comerciale

O creştere mai semnificativă se va face în cazul bunurilor imobiliare cu altă destinaţie decât cea locativă sau agricolă, adică comerciale, pentru care este prevăzută o majorare a cotei impozitului de la 0,1% la 0,4%. De asemenea, se planifică majorarea cotei de impozitare și pentru bunurile imobiliare neevaluate cu altă destinație decât cea locativă sau agricolă.

Potrivit lui Dorel Noroc, modificarea respectivă este impusă şi de faptul că bunurile imobiliare au fost evaluate ultima oară în anii 2004-2007. Ministerul Finanţelor estimează că aceste măsuri vor suplimenta bugetul de stat cu 131 de milioane de lei.

Propunerea de majorare de patru ori a impozitului pe unele bunuri imobiliare nu a fost susţinută de toate autorităţile şi organizaţiile implicate în procesul de discuţii privind politicile fiscale și vamale pentru anul 2017. Asociaţia Auditorilor şi Consultanţilor în Management „Ecofin-Consult", Asociaţia Investitorilor Străini, Camera de Comerţ Americană şi Confederaţia Naţională a Patronatelor din Republica Moldova au apreciat drept exagerată creşterea şi au propus o majorare mai mică: de la 0,1% la 0,2% din valoarea bunurilor. „În condiţiile majorării mai multor impozite şi crizei economice, este prea radicală majorarea impozitului de patru ori în raport cu cota actuală. Propunem majorarea graduală a acestui impozit în politica bugetar fiscală pe termen mediu", au susţinut organizaţiile.

Reducerea de 15%, exclusă

La fel, cu scopul asigurării autonomiei financiare pentru autoritățile administrației publice locale, autorităţile au eliminat dreptul contribuabililor de a beneficia de o reducere cu 15% a impozitului în cazul achitării sumei integrale până la data de 30 iunie a anului respectiv. „În prezent, avem parte de un sistem generos de reduceri pentru achitarea timpurie a impozitelor pe proprietate. Acesta fiind unul din factorii ce limitează rolul impozitelor pe bunurile imobiliare în sistemul fiscal. Autoritățile publice locale se bazează acum în special pe transferuri și pe partea lor din impozitul pe venit", argumentează autorii proiectului.

Viceministra Finanţelor spune că reducerea a fost exclusă la insistenţa Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM): „Această reducere practic nu aduce venituri: 35 de milioane de lei. Pentru fiecare proprietar de imobil în parte această sumă nu este atât de mare, de 10-15 lei, însă pentru autorităţile locale acumularea unui milion de lei pe care ulterior îl vor folosi tot pentru dezvoltarea localităţilor este un beneficiu mare. A fost o presiune mare din partea CALM".

De menţionat că autorităţile locale îşi păstrează dreptul de a stabili anumite scutiri la impozitul pe bunurile imobiliare pentru persoanelor vulnerabile.

În cazul persoanelor juridice, Dorel Noroc spune că în general nu există niciun raţionament pentru existenţa acestei reduceri.

În perspectivă: un nou sistem de impozitare

După cum a anunţat viceministra Finanţelor, ministerul, împreună cu instituţii internaţionale, analizează în prezent posibilitatea implementării unui nou sistem de impozitare a imobilelor, „cu mult mai corect, după exemplul ţărilor din Uniunea Europeană".

„De exemplu, în Marea Britanie locuinţele sunt evaluate de către stat o dată la zece ani. Dar în fiecare an, în funcţie de coeficienţii de modificare a pieţei unde se află această locuinţă, valoarea impozabilă şi respectiv impozitul pentru această casă fie scade, fie creşte", a conchis Veronica Vragaleva.

Comentarii

  1. Aliona spune:

    In Marea Britanie salariul este decent. Asa ca nu aveti ce da asa exemple, in special daca stati cu asa salarii mari si in fiecare an toate schimbarile facute sunt in defavoarea tarii si poporului, pe care se presupune ca il deserviti..

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...