37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   ANRE a modificat metodologia care va permite reducerea tarifului la gazele naturale

ANRE a modificat metodologia care va permite reducerea tarifului la gazele naturale

14.01.2016810 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat astăzi modificarea Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale, urmare a anulării de către Parlament la 20 noiembrie 2015 a unui amendament la legislație. Amendamentul intrat în vigoare în august 2014 a dus la creşterea substanțială a tarifului de transport a gazelor și, respectiv, la scumpirea gazului pentru consumatorii finali, informează MOLDPRES.

Includerea în costul transportului a serviciilor de transportare internațională a gazelor naturale în regim de tranzit, în urma deciziei din anul 2014, a condus la creşterea tarifului reglementat de transport de 16 ori.

În opinia unor experți, consumatorii vor achita mai puțin pentru gazele naturale din cauza că în factură nu va mai fi inclusă taxa pentru tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Tariful pentru populație ar putea fi redus cu aproximativ 5 la sută.

Reprezentanții ANRE au declarat după ședința de astăzi că la moment este prematură evaluarea efectului modificării operate asupra tarifului pentru gazele naturale. Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, autoritatea de reglementare va demara estimarea și aprobarea noului tarif pentru consumatorii finali.

Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat, pe 13 noiembrie 2015, o majorare cu 9,8 la sută a tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, cu 5,6 puncte procentuale sub nivelul aprobat la 18 iulie 2015.

Noul tarif pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de pînă la 30 metri cubi este de 6 556 lei pentru o mie de metri cubi, iar pentru consumul de peste 30 metri cubi a fost stabilit un tarif de 6830 lei pentru o mie de metri cubi. La furnizarea de gaze se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8 la sută, astfel că în fine preţul s-a ridicat cu 524 de lei şi, respectiv, 546 de lei pentru o mie de metri cubi.

Republica Moldova achiziționa în trimestrul patru al anului 2015 gaze naturale de la concernul Gazprom la preț de 204 dolari pentru mia de metri cubi, cu șase dolari mai puțin decît în trimestrul precedent.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...