37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Patronatele, mulțumite și nu prea de modificările legislative ce țin de indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă

Patronatele, mulțumite și nu prea de modificările legislative ce țin de indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă

15.05.2019869 views BizLaw
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova susține că apreciază faptul că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la inițiativa mediului de afaceri, a inițiat modificări în legislație pentru a prelua obligația de evidență, calcul și plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, de la angajatori.

CNPM susține că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect ce vizează modificarea și completarea unor hotărâri de Guvern care se referă la indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă pentru îngrijirea copilului bolnav, pentru prevenirea îmbolnăvirilor și pentru protezare ortopedică.

Această inițiativă va duce la debirocratizarea și excluderea funcțiilor improprii angajatorilor, dar și a creării Registrului electronic de evidență a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă.

Patronatele mai menționează că totuși proiectul conține și unele neconcordanțe, printre care prezentarea aceleeași informații către două organe - Serviciul Fiscal de Stat și Casa Teritorială de Asigurări Sociale, date ce se conține în raportul IRM 19.

De asemenea, patronii consideră că angajatorul trebuie să aibă acces la baza de date pentru a exclude situațiile când Casa Teritorială de Asigurări Sociale va achita indemnizația pentru incapacitate tmeporară de muncă din prima zi (pentru îngrijirea copilului bolnav, în cazul HIV/SIDA, tuberculozei, bolilor oncologice și hepatite). Tot la acest compartiment, consideră că este necesară excluderea prezentarii informației pe suport de hârtie.

O altă nemulțumire o reprezintă atribuțiile extinse ale prestatorului de asistență medicală prin care anume el decide temeinicia motivelor de acordare a indemnizației unui alt membru al familiei în cazul îngrijirii copilului bolnav (bunic, bunică etc.). În opinia patronatelor, prestatorul de servicii trebuie să procedeze cum consideră de cuviință părinții copilului, or păstrarea în câmpul muncii a persoanelor apte de muncă este în beneficiul atât al familiei, cât și al economiei per ansamblu.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...