37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Acordarea scutirilor în caz de concediere ilegală. Ce drepturi vor avea angajații

Acordarea scutirilor în caz de concediere ilegală. Ce drepturi vor avea angajații

24.07.20171.183 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Angajații care vor fi concediați ilegal și, ulterior, restabiliți în funcție, în baza unei decizii judecătorești, vor avea dreptul să beneficieze de scutirile solicitate până la concediere, fără a prezenta o cerere în acest sens. Asta cu condiția că, pe parcursul perioadei respective, nu au beneficiat de scutiri în baza declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit și nu au transmis scutirea soțului sau soției. Prevederea este inclusă într-un proiect de hotărâre elaborat de Ministerul Finanțelor. În asemenea situații, persoana fizică va prezenta angajatorului o confirmare în formă liberă, prin care va informa că scutirile, solicitate până la concediere, nu au fost utilizate.

Documentul elaborat de Ministerul Finanțelor vine să stabiliească modul de calculare și declarare a impozitului pe venit în dările de seamă fiscale, în situațiile în care persoanei fizice, conform deciziei instanței de judecată, i se achită plățile salariale pentru perioada în care a fost eliberată ilegal din serviciu.

La fel, în cazul în care, în urma unei decizii a instanței de judecată, executorul judecătoresc a extras din contul bancar al agentului economic suma salariului care urmează să fie plătită angajatului concediat ilegal, fără reținerea impozitului pe venit, angajatorul va fi obligat să reflecte sumele achitate în darea de seama fiscală lunară și, respectiv, în cea anuală.

La fel, proiectul vine cu explicații aferente statutului de persoană întreținută. Astfel, Ministerul Finanțelor, precizează că persoană întreținută se consideră cea care îndeplinește condițiile stipulate la alin. (2) art. 35 din Codul fiscal, indiferent de vârsta acesteia. Acestă modificare va fi făcută în Regulamentul cu privire la reținerea impozitului pe venit din salariu și din alte plăți efectuate de către patron în folosul angajatului, precum și din plățile achitate în folosul persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător.

De asemenea, Ministerul Finanțelor vine cu explicații suplimentare în privința modului de acordare a scutirii persoanale pentru persoanele fizice străine, care obțin pe parcursul perioadei fiscale statut de rezident în scopuri fiscale, precum și modul de renunțare benevolă la scutirea dată.

Totodată, Regulamentul va fi completat cu formule necesare pentru pentru calcularea corectă a impozitului pe venit din plățile achitate în folosul salariatului sub formă de avans. Anterior, această formulă nu a existat, iar contribuabilii au solicitat clarificări.

Comentarii