37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sectorul bancar al Moldovei va trece la sistemul BASEL-III

Sectorul bancar al Moldovei va trece la sistemul BASEL-III

14.07.20171.239 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comisia Parlamentară economie, buget şi finanţe a aprobat miercuri trecerea sectorului bancar din Republica Moldova la sistemul BASEL-III.

Potrivit viceguvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Cristina Harea, a menţionat în cadrul şedinţei comisiei că "Moldova rămîne a fi una dintre puţinele ţări din Europa, care utilizează sistemul de reglementare bancară BASEL-I, aprobat încă în anul 1988. În conformitate cu obligaţiile asumate în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Moldova trebuie să aplice standarde noi în domeniul supravegherii a capitalului, analizei şi prevenirii riscurilor, menţinerii disciplinei de piaţă în sectorul bancar".

Potrivit ei, "în rezultatul unui studiu efectuat în cadrul Proiectului Twinning, implementat de BNM, împreună cu consorţiul format din Banca Naţională a României şi De Nederlandsche Bank, băncile comerciale din Republica Moldova corespund cerinţelor de capital în conformitate cu BASEL-III".

Cu toate acestea, studiul a arătat că BNM nu deţine instrumente efective de supraveghere şi intervenţie în sectorul bancar, din acest motiv, potrivit reprezentantului BNM, "încă din anul 2016 Banca Naţională a Moldovei a început să efectueze extinderea atribuţiilor sale de influenţă, iar acest proces este complicat şi necesită mult timp suplimentar".

Referitor la analiza şi prevenirea ricsurilor Cristina Harea a menţionat că "Moldova are nevoie de specialişti din acest domeniu, aceştia vor fi pregătiţi, inclusiv, prin intermediul cursurilor speciale pentru colaboratorii actuali a băncilor".

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...