37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiectul ce prevede notificarea debitorului a fost votat în lectură finală

Proiectul ce prevede notificarea debitorului a fost votat în lectură finală

05.06.20171.407 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Debitorii ipotecari vor fi notificați, iar notificarea va fi considerată recepționată la data înmânării scrisorii recomandate cu confirmare de primire. Data înmânării scrisorii recomandate și semnătura debitorului ipotecar vor fi înscrise pe confirmarea de primire.

Proiectul ce prevede reglementarea modalității de notificare a debitorului ipotecar a fost votat în lectură finală în şedinţa Parlamentului din 2 iunie curent.

Proiectul a fost elaborat ca urmare a declarării neconstituțională, de către Curtea Constituțională, a prevederii, că notificarea este considerată recepționată la expirarea a 7 zile lucrătoare din ziua expedierii. În acest sens, Curtea a constatat o lipsă de previzibilitate și de claritate a momentului de recepționare a notificării de către debitorul ipotecar, moment ce afecteză dreptul acestuia de a stinge benevol ipoteca în termenul acordat.

Potrivit proiectului, în cazul în care debitorul ipotecar va refuza primirea trimiterii poștale înregistrate sosite pe adresa sa, angajatul poștal cere să se facă mențiunea „Refuz primirea", confirmată prin depunerea semnăturii pe avizul de sosire. Dacă debitorul ipotecar va refuza să înscrie această mențiune, angajatul poștal înscrie mențiunea „Refuzată, destinatarul refuză să facă mențiunea", după care semnează și scrie data.

Datorită prevederilor proiectului, creditorul ipotecar va cunoaște cu certitudine că scrisoarea a fost adusă la cunoștința debitorului ipotecar, iar refuzul de a primi scrisoarea va fi echivalat cu prezumția notificării, astfel, vor fi garantate drepturile ambelor părți.

Totodată, debitorul ipotecar care refuză să primească scrisoarea recomandată cu confirmare de primire, în care se conține notificarea creditorului ipotecar, se consideră notificat de la data refuzului, dacă pe scrisoare și pe formularul confirmării de primire este aplicată de către creditorul ipotecar mențiunea „Notificarea debitorului ipotecar/ debitorului".

Proiectul prevede că atunci când debitorul nu se află pe adresa comunicată şi creditorul ipotecar a expediat notificarea, iar aceasta i-a fost restituită ca trimitere returnată, se va publica, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, informaţia privind termenul în care debitorul ipotecar poate primi de la creditorul ipotecar notificarea privind intenţia de a iniţia executarea dreptului de ipotecă, care nu va fi mai mic de 15 zile de la momentul publicării.

Proiectul mai prevede și reglementări ce țin de obligațiile registratorului, care va trebui să verifice dovada de recepţionare a notificării de către debitorul ipotecar, precum și dovada de respectare a condițiilor prin care debitorul ipotecar se consideră notificat.

Proiectul propus întru executarea prevederilor Curții Constituționale a fost examinat în prima lectură la data de 12 mai curent, a informat Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...