37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii va fi reglementată printr-o nouă lege

Activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii va fi reglementată printr-o nouă lege

31.03.20161.300 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul a aprobat ieri proiectul noii Legi cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), care stabileşte cadrul legal de activitate al acestora şi măsurile de suport din partea statului pentru crearea şi dezvoltarea IMM, informează MOLDPRES.

Prin proiectul respectiv, Ministerul Economiei propune ajustarea cadrului legislativ naţional la principiile europene în domeniul dezvoltării IMM. De asemenea, proiectul legii are ca obiectiv asigurarea şi creşterea competitivităţii performanţelor întreprinderilor micro, mici şi mijlocii prin facilitarea accesului la finanţare, crearea Fondului de garantare a creditelor acordate IMM, educaţia antreprenorială, servicii de informare, asistenţă şi consultanţă, alte acţiuni prevăzute de lege.

Inovator pentru Republica Moldova este crearea Consiliului Consultativ pentru IMM-uri, care va analiza competitivitatea sectorului, dezvoltarea spiritului antreprenorial şi va veni cu recomandări pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Sectorul IMM-urilor reprezintă 97,4 la sută din numărul total al întreprinderilor din ţară. Peste 56 la sută din numărul total de angajaţi muncesc în acest sector. Veniturile din vînzări ale întreprinderilor mici şi mijlocii în anul 2014 s-au cifrat la 33,4 la sută din totalul pe economie. Ponderea IMM-urilor în Produsul Intern Brut este de 32,2 la sută.

Ministerul Economiei constată că analiza unor indicatori economici al sectorului IMM în anii 2010-2014 denotă că acestea au trecut la o nouă etapă, cea de investire în propria dezvoltare şi inovare. Veniturile din vînzări au crescut în această perioadă, numărul întreprinderilor care înregistrează pierderi a scăzut, iar profitul s-a majorat.

IMM-urile sînt considerate întreprinderile care au un număr mediu anual de salariaţi de la 9 pînă la 250 şi realizează o cifră anuală de afaceri de la trei milioane pînă la 50 milioane de lei sau deţin active totale de la trei milioane pînă la 50 milioane de lei.

Proiectul de lege urmează a fi examinat şi adoptat de către Parlament.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...