37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Moldova-Grecia: lansarea negocierilor asupra Acordului privind securitatea socială

Moldova-Grecia: lansarea negocierilor asupra Acordului privind securitatea socială

25.02.2019616 views CNAS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Casa Naţională de Asigurări Sociale informează că în luna februarie stabilirea şi plata pensiilor în baza prevederilor acordurilor de securitate socială au fost efectuate la timp şi în mărime deplină. CNAS achită lunar în jur de 540 de pensii cetăţenilor moldoveni care au domiciliul permanent în alte state. Insituţiile competente din ţările respective transferă regulat pensiile la circa 700 de cetăţeni ai Republicii Moldova pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul altui stat contractant.

La moment Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 11 acorduri în domeniul securităţii sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania. Acordul cu Germania este al 12-lea la număr şi va intra în vigoare pe 1 martie 2019. Acordul semnat cu Turcia va intra în vigoare după ratificarea documentului de către ambele ţări.

Totodată, în perioada 26-28 februarie, curent, o delegaţie a ţării noastre din care fac parte Nelea Rusu, Secretar de stat în domeniul asigurărilor sociale şi medicale al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Valentina Buliga, Preşedintele Casei Naţionale de Asiguirări Sociale va efectua o vizită oficială la Atena pentru participarea în cadrul procesului de negociere a proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Elenă. Acordul prevede garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă şi/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Potrivit datelor Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, circa 7924 de moldoveni au permis de şedere în această ţară, iar 1080 deja au depus cerere în acest sens.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...