37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Moldova-Federaţia Rusă: negocieri pe marginea Acordului privind cooperarea în domeniuil asigurării cu pensii

Moldova-Federaţia Rusă: negocieri pe marginea Acordului privind cooperarea în domeniuil asigurării cu pensii

28.02.2020225 views CNAS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În perioada 25-27 februarie, curent, o delegaţie a ţării noastre din care fac parte reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă a efectuat o vizită oficială la Moscova pentru participarea în cadrul procesului de negociere a  proiectului Acordului dintre Republica Moldova şi  Federaţia Rusă privind cooperarea în domeniul asigurării cu pensii. Acordul dintre cele două state determină procedurile de stabilire, recalculare şi plata pensiilor pentru limita de vărstă, dizabilitate şi urmaş, precum şi a ajutorului de deces.

Noul acord prevede că atât Republica Moldova, cât şi Federaţia Rusă  vor calcula şi achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi stabilită conform legislaţiei fiecărui stat şi va fi transferată persoanei pe teritoriul statului contractant, unde acesta domiciliază la moment.

Actualmente CNAS aplică Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind garanţiile drepturilor cetăţenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat la 10.02.1995 şi bazat pe principiul teritorialităţii. Conform acordului prenotat în caz de trecere cu domiciliul permanent în Federaţia Rusă, cetăţeanul Republicii Moldova are dreptul la pensie, indiferent, dacă el a lucrat în această ţară sau nu. Adică, perioada activităţii de muncă din Moldova este luată în calcul la stabilirea pensiei, ca şi cum solicitantul de pensie  ar fi lucrat  pe teritoriul Federaţiei Ruse. În acest caz, este vorba, de asemenea, şi de stagiul de cotizare, realizat până la destrămarea URSS, adică până în 1992. În jur de 1000 dosare de pensionare în anul 2019 au fost expediate de către CNAS în Federaţia Rusă cu scopul stabilirii pensiei persoanelor care s-au strămutat cu traiul permanent în acest stat.

Casa Naţională de Asigurări Sociale deja aplică 12 acorduri în domeniul securităţii sociale bazate pe principii europene de proporţionalitate: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania şi  cu Germania. Acordurile semnate cu Turcia şi Republica Belarus  vor intra în vigoare după finisarea procedurilor de  ratificare a acestora.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...