37.9k
Home  »  Articole  »  IFRS   »   Studiem SIRF (IFRS) pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii

Studiem SIRF (IFRS) pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii

29.11.201110.606 views Veaceslav Ciobanu
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Studiem SIRF (IFRS) pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii

 

Săptămîna trecută am participat la un seminar de instruire privind implementarea Standardului Internaţional de Raportare Financiară pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (SIRF pentru IMM-uri). Seminarul a fost organizat în cadrul programului REPARIS- Calea spre Europa, Program de Reformă a Contabilităţii şi Fortificare Instituţională, finanţat de Banca Mondială. În calitate de formatori, i-am avut pe colegii noştri contabili practicieni, lectori academici, buni profesionişti şi cunoscători ai limbii engleze, care, în prealabil, în cadrul aceluiaşi program, au fost instruiţi în cadrul unui curs de instruire asemănător, petrecut la Saraevo, Bosnia şi Herţegovina.

SIRF pentru IMM a fost conceput de Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate (IASB) pentru a se aplica situaţiilor financiare ale entităţilor care în multe ţări sunt denumite în mai multe feluri, inclusiv întreprinderi mici şi mijlocii (IMM – uri), entităţi private şi entităţi fără răspundere publică.

Termenul de întreprinderi mici şi mijlocii utilizat de IASB este definit şi explicat în Secţiunea 1 Întreprinderi mici şi mijlocii. Multe jurisdicţii şi-au elaborat propriile definiţii pentru IMM-uri pentru o largă gamă de obiective, care includ prescrierea obligaţiilor de raportare financiară. Criteriile naţionale includ criterii cuantificate pe baza veniturilor, activelor, angajaţilor sau a altor factori.

Deciziile prin care entităţilor li se permite să utilizeze standardele IASB aparţin autorităţilor de reglementare, precum şi normalizatorilor de standarde din fiecare jurisdicţie concretă. Acest aspect este valabil pentru SIRF-urile complete şi pentru SIRF pentru IMM-uri. La seminar s-a vorbit, că autorităţile din Republica Moldova au confirmat pe viitor folosirea obţională a SIRF pentru IMM.

SIRF pentru IMM-uri este organizat pe teme, iar fiecare temă fiind prezentată într-o secţiune numerotată separat. Fiecare secţiune reglementează un compartiment separat din contabilitate.

Standardul SIRF pentru IMM-uri ocupă 261 de pagini, pentru comparaţie SIRF (IFRS) complete sînt scrise pe 2500 de pagini. Necătînd la această diferenţă de volum, majoritatea princiiilor pe care sînt concepute SIRF complete, într-o formă comprimată (concisă) şi-au găsit reflecţie în SIRF pentru IMM-uri.

Seminarul a fost petrecut la un nivel foarte bun, mulţumim Băncii Mondiale şi formatorilor care ne-au instruit !!

În cadrul seminarului şi mesei rotunde cu tema «Reforma în domeniul raportării financiare în sectorul corporativ – realizări şi provocări», care a urmat după finalizarea seminarului de instruire, am avut posibilitate să ascultăm prezentări interesante făcute de Dl Henri Fortin, Şeful Centrului pentru Reforme în domeniul Raportării Financiare al Băncii Mondiale cu sediul la Viena (CFRR), şi de Dl Andrei Busuioc, Expert, CFRR.

Concluzia principală pe care am formulat-o personal pe marginea participării la acest seminar, constă în aceia că studierea SIRF pentru IMM-uri este un început bun de cale spre înţelegerea SIRF-urilor complete. Mai mult ca atît, SIRF pentru IMM-uri sînt relevante pentru marea majoritate a entităţilor din Republica Moldova. Conform criteriilor, stabilite de autorităţile din Republica Moldova, mai mult de 98% din numărul total de entităţi sînt atribuite în categoria Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Dacă ar fi să folosim criteriile altor state europene pentru IMM, această cotă ar putea să fie şi mai mare.

În aşa fel, salut oportunitatea oferită (promisă) entităţile din ţara noastră de a folosi SIRF pentru IMM-uri pentru întocmirea rapoartelor financiare.

Studiaţi SIRF pentru IMM-uri !!!

Comentarii

  1. ghenadie negara spune:

    sunt de acord ca SIRFurile pentru IMMuri trebuie studiate. insa inafara de largirea cunostintelor aceasta nu va da nimic, si asta o demonstreaza numarul f mic de tari care au aprobat aceste SIRF restrinse si/sau simplificate (asta la prime vedere, insa in detaliu nu este chiar asa). pentru o intreprindere de talie mica sau mijlocie aceste SIRFuri nu prezinta interes atita timp, cit SNC sunt f apropiate de SIRF iar IMM din RM deja sunt implicate in procese de implementare a normelor IFRS, poate cu unele mici exceptii, in cazul cind acestea fac parte din grupuri de companii straine, care aplica aceste SIRFuri pentru IMMuri la nivel de grup (ptr aplicarea aceloras proceduri de raportare financiara pe intreg grup) sau in cazul cind conducerea vrea f mult sa publice raporte financiare intocmite conform SIRF prt IMMuri. in opinia mea, SIRFurile ptr IMMuri ar fi prezentat interes, daca MinFinul nostru natal nu ar fi mers pe alta cale- elaborarea noilor SNC in concordanta cu IFRS. astfel ca optiunea de a alege SIRF ptr IMM va contribui la: revizuirea serioasa a bazei legislative si costuri suplimentare de implementare.

  2. Di spune:

    La mine se creaza impresia ca la noi la conducere se gindesc de ce la noi trebuie sa fie ca la toti, si noi avem bani si specialisti pentru a elabora standarde noastre!!!!!! iar apoi incep a chema la comisii pe la oficii fiscale si a cere plati in avans la impozite, si straniu numai la cel de stat, de parca cele locale nu au probleme de loc. Oare citi bani a cheltuit MinFIn pentru elaborarea sdandardelor noastre, de ce nu face aceasta informatie publica, cui cit a dat ca noi pe urma cind o sa le aplicam si o sa avem probleme sa stim macar cui sa spunem multumim.

  3. ana spune:

    draga stat cautati de treaba in alta parte ca foarte multe aveti de invatat din vechile standarde care 99 % nici nu leati vazut in ochi/ care SIRF/ vai de capu vostru!

    comentariul dnlui Ciobanu este la nivel-fara obiectii

  4. alina spune:

    NOI IN LOK DE ANEINVATA A FACE BANI , A DESCHIDE PRODUCERE NOIFIECARE 10ANI SCHIMBAMSTANDARTELE ..

  5. audit spune:

    Totul este ok numai ca trebuie de invatat, dar pe linga capacitati mai este nevoie de mijloace financiare, dar spre regret nu toti dispun de aceste mijloace, trebuiesc mai multe publicatii pentru a invata toti doritorii dar si acestea sunt putini, in primul rind trebuie instruire cit mai multa de calitate, multumim pentru comentariu Dlui V. Cebanu, asteptam mai multe mese rotunde la ACAP pentru instruire…

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...