37.9k
Home  »  Articole  »  Contabilitate   »   Ce înseamnă website pentru un contabil?

Ce înseamnă website pentru un contabil?

02.02.201110.692 views Adrian Ştirbu, Auditor
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ce înseamnă website pentru un contabil?

 

 

 

 

O dată cu dezvoltarea internetului şi utilizarea lui de un număr mare de persoane, tot mai popular devine dezvoltarea si exploatarea propriului website pentru acces intern si extern de către diferite întreprinderi. Un website proiectat pentru accesul extern poate fi utilizat pentru diverse scopuri, cum ar fi promovarea si publicitatea propriilor produse şi servicii, furnizarea de servicii electronice, vânzarea de produse şi servicii, etc. Un website proiectat pentru acces intern poate fi utilizat pentru prezentarea politicilor companiei şi diferitor informaţii despre clienţi, precum şi pentru a căuta informaţii relevante. 

 

La baza acestui articol a stat S.N.C. 13 „Contabilitatea activelor nemateriale” şi comentariile lui, precum şi S.I.R.F. 38 „Imobilizări necorporale” şi Interpretarea SIC 32 „Imobilizări necorporale – Costuri asociate creării de website-uri„1. Conform definiţiei S.N.C. 13  active nemateriale sînt active nepecuniare care nu îmbracă forma materiala, controlate de întreprindere şi utilizate mai mult de un an in activitatea de producţie, comerciala si alte activităţi.Deci, putem spune că website-ul cade sub definiţia unui activ nematerial, deoarece are o formă nematerială şi ca de obicei se utilizează pentru o perioadă mai lungă de un an.  

 

Pentru a înţelege mai bine cum trebuie contabilizat cheltuielile să vedem prin ce etape trece crearea unui website. Prima etapă este dezvoltarea, care poate fi împărţită în următoare faze:  

 

(a)      Planificare - include iniţierea studiilor de fezabilitate, definirea obiectivelor şi specificaţilor, evaluarea alternativelor şi selectarea preferinţelor. 

 

(b)      Dezvoltarea aplicaţiei şi infrastructurii - include obţinerea numelui domeniului, achiziţionarea şi dezvoltarea soft-ului de operare, instalarea aplicaţiilor dezvoltate şi testarea lor. 

 

(c)      Dezvoltarea proiectării grafice - include proiectarea modului de prezentare a paginilor web. 

 

(d)      Dezvoltarea conţinutului - include crearea, achiziţionarea, pregătirea si salvarea informaţiilor, fie in format text, fie in format grafic, pe website înainte de finalizarea dezvoltării website-ului. Aceste informaţii pot fi stocate in baze de date separate care sunt integrate in website. 

 

Următoare etapă este exploatarea website-ului. În această etapă entitatea întreţine şi dezvoltă aplicaţiile, infrastructura, grafica şi conţinutul site-ului web. 

 

Cea mai mare problemă legată de contabilitate este aceea dacă cheltuielile efectuate pentru dezvoltarea şi exploatarea website-urilor reprezintă un activ nematerial şi tratamentul contabil adecvat pentru astfel de cheltuieli.Anume acestea două aspecte sânt dezvăluite în interpretarea SIC 32.  

 

Pentru a ne determina dacă putem constata website-ul ca un activ nematerial să vedem care sint criteriile de constatare stabilite in articolul 8 al SNC 132: 

 

a)       exista o certitudine întemeiata ca întreprinderea va obţine avantaj economic (profit) ca urmare a utilizării activului; 

 

b)       valoarea activului poate fi estimata cu un grad înalt de certitudine. 

 

Adăugător S.N.C. 13 spune că certitudinea întemeiata in obţinerea viitoarelor avantaje economice din utilizarea activului nematerial este echivalenta cu constatarea acestuia, dacă întreprinderea poate sa argumenteze că acest activ nematerial va fi utilizat pentru obţinerea unui anumit avantaj economic şi dispune de suficiente capacităţi potenţiale pentru afluxul viitor de avantaje economice. 

 

După cum vedem primul criteriu de constatare a website-ului este să se poată demonstra modul în care website-ul va genera beneficii economice viitoare. Acest criteriu este îndeplinit prin evaluarea beneficiilor economice ce vor deriva in urma utilizării website-ului. Beneficiile economice viitoare ce rezultă dintr-un activ nematerial, pot să includă venitul din vânzarea produselor sau a serviciilor, din reducerea costurilor sau din alte beneficii ce rezulta în urma utilizării activului de către entitate. Prin urmare, beneficiile economice viitoare legate de utilizarea unui website pot fi evaluate atunci când website-ul poate fi rentabil. Ca exemple pot servi website www.contabilsef.md care pune la dispoziţie spaţii publicitare sau un website cu comerţ electronic. Un website creat doar sau în primul rând în scopuri publicitare şi de promovare a propriilor produse şi servicii ale întreprinderilor nu este recunoscut ca fiind un activ nematerial, deoarece entitatea nu poate să demonstreze că se vor genera beneficii economice viitoare3. Prin urmare, toate cheltuielile cu elaborarea unui website în vederea publicitarii şi a promovării propriilor produse şi servicii ale întreprinderilor sunt recunoscute drept cheltuielile perioadei atunci când apar.  

 

Să vedem cum vor fi reflectate în evidenţa contabilă cheltuielile din fazele dezvoltării şi exploatării unui website: 

 

a)       faza de planificare. Cheltuielile apărute în aceasta faza vor fi recunoscute ca cheltuielile perioadei atunci când apar  - nu există o certitudine fermă că cheltuielile date vor aduce avantaje economice viitoare sau va fi creat un activ nematerial. 

 

b)       faza de dezvoltare a aplicaţiei şi infrastructurii, faza de proiectare grafica şi faza de dezvoltare a conţinutului. Cheltuielile apărute în aceste faze vor fi incluse în costul unui website recunoscut ca un activ nematerial cand cheltuielile pot fi atribuite direct şi sînt necesare creării, producerii sau pregătirii website-ului pentru a fi capabil de exploatare în maniera intenţionata de conducere. De exemplu, cheltuiala cu achiziţionarea sau crearea conţinutului specific unui website sau cheltuiala care permite folosirea acestui conţinut (de exemplu, о taxa de achiziţionare a licenţei pentru utilizare) pe website va fi inclusa în costul de dezvoltare când aceasta condiţie este îndeplinita. 

 

c)       cheltuielile apărute în faza de dezvoltare a conţinutului, în măsura în care conţinutul este dezvoltat pentru a face publicitate şi a promova propriile produse si servicii ale entităţii, vor fi recunoscute drept cheltuieli atunci când apar. De exemplu, în contabilizarea cheltuielilor aferente serviciilor profesionale pentru a face fotografii digitale ale propriilor produse ale entităţii si pentru prelucrarea acestora, cheltuiala va fi recunoscuta drept cost daca serviciile profesionale sunt primite în timpul procesului, şi nu când fotografiile digitale sunt afişate pe website. 

 

d)       faza de exploatare începe о data ce elaborarea website-ului este completa. Cheltuielile apărute în această fază vor fi recunoscute drept cheltuielile perioadei atunci când apar.  

 

Menţionăm că mai apar aşa cheltuieli cum sunt menţinerea numelui website-ului şi servicii de găzduire a website-ului (servicii hosting). Aceste servicii se prestează pentru o perioadă determinata şi prin urmare ele se atribuie la cheltuielile perioadei. În cazul cînd serviciile susmenţionate au fost achitate pentru un an, atunci suma serviciilor se înregistrează la cheltuieli anticipate şi se repartizează la cheltuielile perioadei lunar.    

 

 

 

Adrian Ştirbu 

 

Auditor

 

____________________________________________________________________________________ 

 

 


 

1 În conformitate cu articolul 4(5) din Legea contabilităţii nr. 113-XVI din 27.04.2007 în cazul în care prevederile S.N.C. şi ale altor acte normative elaborate şi adoptate nu stabilesc unele reglementări prevăzute în S.I.R.F., entitatea este încurajată să aplice prevederile S.I.R.F. pînă la acceptarea lor de Guvernul Republicii Moldova. Interpretarea SIC 32 a fost pusă in aplicare prin ordinul Ministerului Finanţelor „Privind acceptarea şi publicarea S.I.R.F.” nr. 109 din 19.12.2008.  

 

 

 

 

Punctul 21 din IAS 38 „Imobilizări necorporale”O imobilizare necorporală trebuie recunoscută dacă şi numai dacă:  

 

(a)      este probabil ca beneficiile economice viitoare atribuibile imobilizării să revină entităţii;  şi 

 

(b)      costul imobilizării poate fi evaluat fiabil. 

 

 


 

3 Punctul 8 din Interpretarea SIC 32 „Imobilizări necorporale – Costuri asociate creării de website-uri„ 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

  1. ghenadie negara spune:

    felicitari adriane. inca o incercare de aduce la cunostinta unui contabil de rind (in marea lor majoritate asa suntem toti, insa lipsa formulelor contabile din articolul dat le va da mare bataie de cap) ce de fapt reprezinta un web cite. cu numele de domen, ti-ash spune eu, este cu mult mai complicat decit se crede (acesta poate fi calificat ca activ material, ca activ nematerial, ca serviciu, ca cheltuiala). totodata sunt des intilnite cazurile cind un web cite este construit/creat special ptr a fi dat in leasing financiar, astfel notiunea de activ nematerial sau cheluiala in acest caz trebuiesc precizate. dar, informatia din articol este utila

  2. Adrian Stirbu spune:

    In privinta inregistrarilor contabile, mi-au parut destul de simplu, daca o sa parvina solicitari o sa indic si inregistrarile.
    In privinta ceia ca o pagina web este creata pentru a fi data in leasing fiananciar, pentru cel care da consider ca este o marfa, iar pentru cel care o primeste deja in dependenta de scop conform celor descrise in articol.
    Iar daca sint alte situatii interesante, le asteptam cu totii prezentarea lor, pentru aceasta si este pagina data ca sa aduca ajutor contabilior

  3. Svetlana spune:

    Nu poti tu da la recenzie articolele care le scrii cuiva mai „batrin” in materie cel putin inainte sa le afisezi?Ia incearca sa vezi ca o sa iasa mai bine,macar pentru inceput,ca decit sa arunci ceva ce nu este clar pina la capat ,mai bine nu scrie nimic,auzi?i-a parut lui ca e simplu formulele contabile,mie mi-ai facut impresia ca nici nu le stii..ai copiat si tu tot dintr-un manual de teorie si acolo pur si simplu formulele nu erau,iar tie nici prin cap nu ti-a dat ca ele exista:)))Daca taceai filosof te faceai!!!Apuca-te de carte ca lumea si nu te mai da mare pe aici,ori scrii cu tolc ori nu scrie deloc,ca noi astia cu experienta sa nu ne mai revoltam ca le dau acces la toti hitrii sa scrie aici,e site serios ori ce dreacu?

  4. Adrian Stirbu spune:

    Imi cer scuze daca nu pot sa scriu recenzii, intradevar este ceva o experienta noua pentru mine, dar cel putin incerc sa o fac, cum se spune invati pe greselele mele. Sa stiti, orice critica este binevenita, ca numai atunci vezi ca ai in ce directie sa te perfectionezi (inclusiv si in privinta inregistrarilor contabile :))))).
    Svetlana, deoarece ati mentionat ca sinteti persoana cu experienta, eu permanent speram ca o data si odata o sa inceapa sa scrie cei care nemijlocit se ciocnesc cu diferite probleme si le rezolva, dar nu cei care stau in birouri si inventeaza diferite probleme si apoi scriu in revistele noastre de specialitate. Asa ca sper ca curind o sa vad articole din partea Dvs. pe aceasta pagina. Iar in privinta site-ului, eu cred ca toti sint de acord ca este serios, si apreciez foarte mult munca celor care muncesc la el.
    P.S. Ghenadie imi pare rau ca la virsta ta deja te-a facut batrin :))))))

  5. ghenadie negara spune:

    opa. iaka si critica. las ca i buna (deshi un pic cam gretsoasa- nu gresete numai acela care nu face nimic), ne mai ajuta. in rest. doresc tuturora sa scrie si aici si in revistele profesionale, dar aici am sa fiu de acord cu svetlana: NUMAI SA NU FIE BANAL. ba am si curajul sa i sugerez Svetlanei sa mai citeasca din cind in cind opera marelui Eminescu. ajuta

  6. Marcel spune:

    As vrea si formulele contabile daca se poate!!!

  7. Elena spune:

    ajutati-ma va rog am nevoie de referat pe tema Softul romanesc pentru contabili.

  8. Adrian spune:

    Elena , stiu ca in romania se foloseste wizcount

  9. Sabina spune:

    De ce un web sait creat in scop publicitar nu poate fi considerat ca activ nematerial? nu inteleg. beneficiile ulterioare apar prin atragerea clientilor, parerea mea

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...